Egy céges buli miatt újabb európai ország szigorít

Több mint ötven ember fertőződött meg egy céges karácsonyi bulin.

2021. december 3., 21:35

Szerző:

Norvégia újra országos korlátozásokat vezet be a koronavírus terjedésének megfékezésére az omikron variáns megjelenése után – közölte a kormány csütörtökön.

Helyi idő szerint éjféltől minden Norvégiába érkező utazónak – oltottnak és nem oltottnak egyaránt – az érkezést követő 24 órán belül tesztet kell elvégeznie, írja a Reuters.

A magas fertőzési arányú területeken – például a fővárosban, Oslóban – a zsúfolt helyeken kötelező lesz az arcmaszk használata, valamint az otthoni munkavégzés azok számára, akiknek munkája megengedi ezt.

Az intézkedéseket azt követően hozták meg, hogy csütörtökön már az ötödik személynél mutatták ki az omikron variánst egy múlt heti oslói cég karácsonyi partija után, de Jonas Gahr Stoere miniszterelnök szerint a valódi szám valószínűleg magasabb.

„Kedd óta nagy ütemben terjed az omikron variáns Oslóban. Több mint 50 ember fertőződött meg egy rendezvényen. A fertőzöttek mindegyike teljesen be volt oltva” – mondta Stoere egy sajtótájékoztatón.

A norvég közegészségügyi intézet közölte, megpróbálja meghatározni, hogy a több mint 50 fertőződésből, hány esetben volt szó az omikron variánsról.

„Tudjuk, hogy a koronavírussal fertőződtek, de azt még nem tudjuk, hogy melyik variánssal. Ezt csak néhány nap múlva tudjuk meg” 

– mondta az intézet szóvivője.

Az omikron által jelentett potenciális kihívásokat hangsúlyozva a hatóságok azt mondták, hogy nem volt probléma a céges buli megszervezésének módjával.

„A karácsonyi partin részt vevő emberek mindent jól csináltak. Be voltak oltva. Tesztet is végeztek a parti előtt” 

– mondta egy sajtótájékoztatón Raymond Johansen, Oslo polgármestere.

(Kiemelt kép: illusztráció. Munch Múzeum, Oslo. Fotó: Terje Pedersen / NTB / AFP)