Felakasztva találtak egy belarusz aktivistát Ukrajnában, a rendőrség gyilkosság ügyében nyomoz

A száműzött aktivista 26 éves volt.

2021. augusztus 3., 14:31

Szerző:

Egy belarusz aktivistát kijevi otthonától nem messze, egy parkban találták felakasztva kedden – írja a Reuters. Az ukrán rendőrség gyilkosság miatt nyomozást indított. Vitalij Sisov tavaly óta száműzetésben él Kijevben, mert a kormányellenes tüntetések egyik főszervezője volt. Vitalij Sisov eltűnését élettársa jelentette be hétfőn a rendőrségen, miután a férfi nem tért vissza egy futásról.

Kollégái elmondása szerint még a száműzetés alatt is folyamatosan megfigyelték a belarusz hatóságok. A 26 éves aktivista állítólag már korábban is kapott „figyelmeztető” üzeneteket, amikben elrablással vagy gyilkossággal fenyegették. Vitalij Sisov egy olyan kijevi szervezet vezetője volt, ami belarusz állampolgároknak segít elmenekülni a kormány üldöztetése elől.

Ukrajna, Lengyelország és Litvánia az Oroszország párti elnök elől menekülő belaruszok menedékhelyévé váltak, miután tavaly egy vitatott hitelességű választás után Lukasenko kikiáltotta magát Belarusz elnökének. A feltehetően elcsalt választás eredményhirdetése után több tízezer ember vonult az utcákra, akiket aztán a hatóságok rabosítottak és az ellenzéki vezetőket vagy börtönbe zárták vagy külföldre űzték. 

„Aggasztó, hogy még azok sem lehetnek biztonságban, akik elhagyták Belaruszt” 

– közölte az esetre reagálva a száműzetésben élő Szvjatlana Cihanovszkaja a Twitteren. 

Sisov halálát a belarusz állami hírügynökség is jelentette, de a minszki hatóságok nem kommentálták. Lukasenko szóvivőjét sem tudták elérni az újságírók. Sisov holttestét egyik barátja segített a rendőrségnek beazonosítani, elmondása szerint Sisov orrát eltörték. A rendőrség szóvivője nem kommentálja ezt az állítást.

(Kiemelt kép: Kiemelt kép: A Viaszna fehérorosz emberi jogi szervezet által közreadott, dátum nélküli képen Vitalij Sisav fehérorosz aktivista, egy Kijevben bejegyzett nonprofit szervezet, az Ukrajnai Fehérorosz Ház vezetője Ukrajnában. A szervezet aktívan segítette a fehérorosz hatóságok által üldözött ellenzékieket. Sisavot felakasztva találták Kijev egyik parkjában, nem messze a lakóhelyétől 2021. augusztus 3-án. Fotó: MTI/AP)