Orosz állampolgárságot adott Putyin Edward Snowdennek

Az amerikai titkosszolgálat volt munkatársa 2013-ban számolt be az USA tömeges megfigyelési rendszeréről, ezek után a hatóságok előle menekülés közben Oroszországban ragadt. Ma már felesége is vele él ott.

2022. szeptember 26., 20:28

Szerző:

Teljes jogú orosz állampolgárságot adott Vlagyimir Putyin elnök Edward Snowdennek, az amerikai Nemzetbiztonsái Szolgálat (NSA) szivárogtatójának és volt munkatársának, aki 9 éve él Oroszországban. A Guardian híre emlékeztet, Snowden 2013-ban robbant be a hírekbe, amikor több nyugati újságírónak Hongkongban beszámolt arról, tömeges, minden állampolgárra és küföldiekre is kiterjedő digitális megfigyelőrendszert épített ki az amerikai és a brit titkosszolgálat.

Snowdent ezért hazájában kémkedéssel és árulással vádolják.

A most 39 éves Snowden, és akkor terhes felesége, aki vele együtt immár Moszkvában él, 2020-ban jelentették be, orosz állampolgárságért folyamodnak, ezt az elnök most rendkívüli döntéssel Snowdennek meg is adta. Snowden ekkor ezt azzal indokolta, tart attól, hogy a koronavírus-szabályozások esetleg elválasztják születendő gyermekétől. Két éve Snowden erről azt írta, állampolgárság-váltása nem jelenti azt, hogy ne maradna lélekben amerikai, de azt szeretné, hogy fia otthon érezze magát, akárhol is él.

Anatolij Kucserena, Snowden orosz ügyvédje azonban az állampolgárság megadása utáni, egyes találgatásokra válaszolva közölte, ügyfelét nem sorozhatják be az orosz hadseregbe, mivel sohasem teljesített ott katonai szolgálatot.

(Kiemelt kép: Edward Snowden. Fotó: Jörg Carstensen / dpa / AFP)