Betiltaná a kémprogram-iparágat Edward Snowden

A Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) visszaéléseit feltáró informatikus arra figyelmeztet, egyetlen telefon sem védett az állam által támogatott hackerektől.

2021. július 19., 22:09

Szerző:

A kormányoknak moratóriumot kell bevezetniük a nemzetközi kémprogram-kereskedelemre, vagy pedig elérkezik egy olyan világ, amiben egyetlen mobiltelefon sincs védve az állam által támogatott hackerektől – nyilatkozta Edward Snowden az NSO Groupról szóló hírekkel kapcsolatban a The Guardian brit lapnak. A férfi azzal vált ismertté, hogy nyilvánosságra hozott szigorúan titkos NSA-dokumentumokat, amelyekből kiderül, hogy az amerikai titkosszolgálatok széles körben figyelik az emberek mobiltelefonhívásait és internetes tevékenységét. A férfi az interjúban elmondta, ennek az iparágnak nem is kellene léteznie.

Az NSO Group olyan fejlett kémprogramokat gyárt és ad el a kormányoknak, amelyek titokban megfertőzhetik a mobiltelefonokat és információkat gyűjthetnek be. E-mailek, szövegek, névjegyzékek, helyadatok, fotók és videók mind megszerezhetőek a Pegasus által, a telefon mikrofonja és kamerája pedig aktiválható titkos felvétel céljából. Egy újságírókból álló szervezet 50 ezer telefonszámból álló kiszivárgott adatállományt elemzett, amelyekről úgy gondolják, hogy az NSO ügyfeleit érdeklő személyekhez tartoztak. Az érintett mobiltelefonok vizsgálatakor több tucat sikeres és megkísérelt behatolást találtak.

Az NSO Group állítja, csak ellenőrzött kormányzati ügyfeleknek ad el programot. Ügyfeleik között voltak azonban elnyomó rendszerek, többek között Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek és Azerbajdzsán.

„Ha nem tesznek semmit ennek a technológiának az értékesítése ellen, akkor nem csak 50 ezer célpont lesz. 50 millió célpont lesz, és sokkal gyorsabban fog történni, mint bármelyikünk gondolná" – mondta Edward Snowden.

Hangsúlyozta, ha megtalálják a módját, hogy feltörjék az egyik iPhone-t, megtalálták a módját, hogy feltörjék mindegyiket. Arra a kérdésre, hogy mit tehetnek az emberek, hogy megvédjék magukat a Pegasussal szemben, azt a választ adta, ez ellen nincs védelem, ezért próbálják korlátozni az e-technológiák elterjedését. Az NSO Group szerinte nem a világ megmentésére, hanem a pénzszerzésre koncentrál.

(Kiemelt kép: Edward Snowden, korábbi amerikai hírszerző interjút ad a svéd Dagens Nyheter napilapnak Moszkvában, 2015. október 21-én. Fotó: Lotta Hardeln / DN/TT/Nyhetsbyrln/AFP)

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.