Ebből atomháború lenne

Egy amerikai agytröszt szimulációja szerint Kína atomfegyvert vetne be, hogy elrettentse az USA-t Tajvan megvédésétől egy esetleges kínai invázió során. 

2022. június 6., 11:46

Szerző:

Ha Kína esetleg megtámadná Tajvant, és az Egyesült Államok a segítségére sietne a szigetországnak, az eszkalációs veszély még annál is nagyobb lenne, mint amit most Európában tapasztalunk Ukrajna esetében, írja az Index.

Az amerikai elemzőközpont szimulációjában már modellezték is ennek a lehetőségét. A konfliktust 2027-re időzítették, és a szimuláció egyúttal demonstrálta, hogy a kínai hadsereg modernizációja miatt az Egyesült Államokkal történő összecsapás atomháborúhoz vezetne.

A kínai vezetés Tajvanra mint, szakadár köztársaságra tekint, a saját területének tartja. Abban az esetben, ha Peking a terület megszállása mellett dönt, akkor a kínai diktatúra vezetői nem engedhetnék meg magunknak a kudarcot. Kína emiatt nagyobb kockázatot is vállalna a sziget megszerzéséért. 

(Kiemelt kép: HSZI Csin-ping (Xi Jinping) kínai alelnök (b) és Joseph BIDEN amerikai alelnök (j) elhalad a díszőrség előtt a pekingi Nagy Népi Csarnokban. Biden négynapos látogatásra érkezett a kínai fővárosba. Fotó: MTI/EPA/POOL/Hou Hvi Jang)