Új-Zéland miniszterelnöke a zárlat feloldásával jutalmazza a magas átoltottságú várost

Novemberben véget ér Új-Zéland legnagyobb városának lezárása.

2021. november 8., 06:40

Szerző:

Jacinda Ardern miniszterelnök hétfői sajtótájékoztatóján közölte, hogy Új-Zéland legnagyobb városának lezárása valószínűleg még ebben a hónapban véget ér, keddtől pedig már enyhülnek az egyes korlátozások – írja az AP.

Aucklanden a delta-variáns megjelenésekor kezdődtek a szigorítások és csaknem három hónapja tartják már lezárás alatt a várost. A járvány több, mint 4500 esetszámra nőtt és

az elmúlt héten naponta mintegy 150 új fertőzést jelentettek.

Azonban Ardern hétfői nyilatkozatában kijelentette, hogy a város javuló oltási aránya a 12 éves és idősebb emberek körében azt jelenti, hogy a város tovább csökkentheti a korlátozásokat. „Auckland a hétvégén elérte az első adag 90%-át és a második adag 80%-át, és már csak hetek kérdése, hogy elérjük a 90%-os dupla dózist” – mondta Ardern.

Holnaptól Aucklandben újra kinyithatnak a kiskereskedelmi üzletek és bevásárlóközpontok, valamint a könyvtárak, múzeumok és állatkertek. A szabadtéri összejöveteleket a maximális 10 főről 25 főre emelik. De más létesítmények, például edzőtermek és mozik továbbra is zárva maradnak, sok aucklandi továbbra is otthonról dolgozik majd.

Ardern korábban azt mondta, hogy a város képes lesz arra, hogy feloldja a zárlatot és áttérjen az új jelzőlámpás rendszerre – ahol a piros, narancssárga és zöld jelzi a vírus terjedését és a megfelelő egészségügyi kockázatokat –, amint az emberek 90%-a teljes mértékben beoltott.

„Auckland olyan keményen dolgozott azért, hogy az oltási arányok magasak legyenek, hogy megérdemlik, hogy amint elérik ezeket a célértékeket, azonnal léphessünk, függetlenül attól, hogy mi történik az ország többi részén”

– mondta a miniszterelnök. 

Nem volt azonban világos, hogy mikor nyitják meg újra a határt Auckland és Új-Zéland más részei között, mivel az ország egyes részein az oltások aránya alacsonyabb. Ardern azt mondta, hogy a határral kapcsolatban a jövő héten tesz bejelentést. De azt már előrevetítette, hogy az aucklandiek a karácsonyi szünet alatt elutazhatnak a nyári szabadságukra.

(Kiemelt kép: Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnököt a Te Wharekura O Manurewa iskola diákjai fogadják, mielőtt megkapja a Covid-19 koronavírus elleni vakcina első adagját az aucklandi Manurewa oltóközpontban 2021. június 18-án. Fotó: MICHAEL BRADLEY / AFP)