Közös fotózkodás után a világ vezetői összeültek, hogy megmentsék a Földet

Draghi nagyobb mértékű együttműködést kért a válságokkal szemben.

2021. október 30., 18:59

Szerző:

Megnyitotta szombaton a G20-országcsoport római csúcstalálkozóját Mario Draghi, olasz miniszterelnök, aki nagyobb mértékű nemzetközi együttműködést kért a politikai vezetőktől a koronavírus-világjárvány és a klímaváltozás elleni küzdelem, valamint a globális gazdaság helyreállítása jegyében – közölte az MTI. 

„Olyan új gazdasági modellt hozunk létre közösen, amelyből a világ profitál” 

– jelentette ki az Európai Központi Bank (EKB) korábbi elnöke, megnyitva a kétnapos csúcsot, amelyet az olasz “A felhő” elnevezésű konferencia központban tartanak. A G20 vezetői a megnyitón közös fényképet készítettek a “frontvonalban” dolgozó egészségügyi dolgozókkal.

„Kezdve a világjárványtól a klímaváltozásig, valamint az igazságos és méltányos adókig, egyedül maradni nem opció. Minden tőlünk telhetőt meg kell tennünk, hogy felülemelkedjünk nézeteltéréseinken. És újra fel kell élesztenünk azt a szellemiséget, amely ennek a csoportnak a létrejöttéhez vezetett” – mondta Draghi.

Az olasz miniszterelnök felhívta a figyelmet arra, hogy a világjárványt fokozatosan felszámolják az oltási kampányok előrehaladtával, miközben a kormányok és a jegybankok terveket dolgoznak ki a globális gazdaság helyreállítására, annak érdekében, hogy méltányos, fenntartható fejlődés alakuljon ki. Hangsúlyozta azonban, hogy a koronavírus nem tűnt el, az oltási kampányok pedig nem hasonló ütemben zajlanak a különböző országokban, amit “elfogadhatatlannak” nevezett, és ami szerinte fenyegetést jelent a globális gazdaság helyreállítására nézve is.

Az olasz kormányfő felszólította az országok vezetőit: tegyenek további erőfeszítéseket annak érdekében, hogy megvalósulhassanak az Egészségügyi Világszervezet (WHO) célkitűzései, amelyek értelmében 2021 végéig a globális lakosság 40, 2022 közepéig pedig 70 százalékát beoltják.


A G20 vezetői először tartanak személyesen tanácskozást a koronavírus-világjárvány kezdete óta. Most áttekintik, hogy milyen vállalásokat tesznek a tagállamok annak érdekében, hogy 2050-re felszámolják a szén-dioxid-kibocsátást. Megvitatják a 15 százalékos globális minimális társasági adó bevezetésének szükségességét, továbbá azt, hogy miként küldhetnének több, koronavírus elleni védőoltást a legszegényebb és legkevesebb forrással bíró országokba, illetve hogyan fokozhatnák a vakcinagyártást ezekben az országokban.

A tanácskozáson részt vesz többek között Joe Biden amerikai, Emmanuel Macron francia, Jair Bolsonaro brazil, illetve Hszi Csin-ping kínai és Vlagyimir Putyin orosz elnök, igaz, utóbbiak videókapcsolaton keresztül. Részt vesz Boris Johnson brit, Justin Trudeau kanadai miniszterelnök, továbbá a leköszönő német kancellár Angela Merkel, illetve leendő utódja Olaf Scholz is. Jelen van továbbá Krisztalina Georgieva, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) ügyvezető igazgatója, António Guterres ENSZ-főtitkár és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság (EB) elnöke is.

 

(Kiemelt kép: Joe Biden amerikai elnök, Felix Tshisekedi, a Kongói Demokratikus Köztársaság elnöke, Emmanuel Macron francia elnök, Recep Tayyip Erdogan török elnök, Hassanal Bolkiah brunei szultán, Joko Widodo indonéz elnök, Mario Draghi olasz miniszterelnök és más világvezetők csoportképen pózolnak a világ vezetőinek G20-as csúcstalálkozóján 2021. október 30-án a Kongresszusi Központban. Fotó: ERIN SCHAFF / POOL / AFP)