Trumpnak ez nem jött össze: nem ejtik az ellene nemi erőszak vádjával indított pert

Elutasította az egyik amerikai szövetségi bíróság azt a keresetet, amelyet Donald Trum volt elnök jogi képviselői adtak be folyamatban lévő büntetőügye ejtésére.

2023. május 2., 10:39

Szerző:

Elutasította egy amerikai szövetségi bíróság, hogy ejtsék a pert, amelyet E. Jean Carroll újságírónő indított ellene szexuális erőszak és rágalmazás vádjával Donald Trump amerikai elnök ellen – írta meg a CNBC alapján a Népszava.

Trump ügyvédje, Joe Tacopina kérelmében az állította, hogy Lewis A. Kaplan szövetségi bíró „tisztességtelen és jogsértő” döntéseket hozott a volt amerikai elnök ellen. Tacopina szerint ugyanis Kaplan „félreértelmezte a bizonyítékot Carroll javára, felnagyította tanúvallomását, és helytelenül helyt adott Carroll védői kifogásának, ami nem tette lehetővé a tanú érdemi kihallgatását”.

Az ügy így hétfőn a bíróságon folytatódott. Az azt elindító újságírónő múlt heti tanúvallomásában azt mondta, Trump megerőszakolta őt, és tönkretette a hírnevét is.

Az amerikai Elle korábbi munkatársa szerint a kilencvenes években Trump megerőszakolta őt egy New York-i áruház egyik próbafülkéjében. A vádiratban ezenkívül szerepel, hogy mindezek után megrágalmazta, mivel beszélt az őt ért erőszakról. Trump Carroll minden vádját tagadja . Saját közösségi médiáján, a TruthSocial-on a volt elnök a tárgyalás előtt ismét megkérdőjelezte a Carroll által elmondottakat,és őt „Ms. Bergdorf Goodman”-nek csúfolta az előkelő New York-i áruház nevére utalva, amelynek a próbafülkéjében Carroll szerint az erőszak történt. A tárgyalást vezető bíró figyelmeztette is Trump védőjét a nőt megalázó bejegyzések miatt.

Trumpnak nem ez az egyetlen zűrös zaklatási ügye. New York államban folyamatban van egy másik ügy is, amelyben azzal vádolják, kampánypénzből fizetett hallagatási pénzt a korábban vele szexuális kapcsolatban kerülő Stormy Daniels felnőttfilmes színésznőnek.

(Kiemelt kép: Donald Trump akkori amerikai elnök beszédet mond a Make America Great Again elnevezésű nagygyűlésen a La Crosse Fairgrounds Speedway-en 2020 október 27-én. Fotó: Brendan Smialowski / AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.