Trump a hírneve megsértéséért félmilliárd dollárra pereli volt ügyvédjét

Donald Trump volt amerikai elnök pert indít korábbi ügyvédje ellen, mert szerinte Michael Cohen megsértette hírnevét és hazugságokat terjeszt róla – jelentette az AP hírügynökség csütörtökön.

2023. április 13., 12:24

Szerző:

A Miamiban benyújtott keresetben Trump azzal vádolja Cohent, hogy megszegett egy titoktartási megállapodást, amelyet a munkaviszonya feltételeként írt alá, emellett megsértette az ügyvédekre vonatkozó etikai normákat és károkozási szándékkal terjeszt valótlanságokat a volt elnökről. Trump a keresetben több mint fél milliárd dollárt (170 milliárd forint) követel Cohentől.

A per nem kifejezetten a Trump elleni büntetőügyben tett vallomása miatt indult Cohen ellen, de a kereset hivatkozási alapjául szolgál, mert a vádak szerint az ügyvéd igyekezett hasznot húzni az ügy miatt létrejött médiaszerepléseiből. Cohen szóvivője, Lanny Davis ügyvéd szerint a per el fog bukni és nem fogja visszatartani Cohent az ügyészekkel való együttműködésétől a Trump ellen zajló eljárásban.

Trumpot április 4-én helyezték hivatalosan vád alá egy New York-i bíróságon, ahol ártatlannak vallotta magát az ellene felhozott vádakban. Az előző elnök elleni vádirat 34 vádpontot tartalmaz, köztük üzleti adatok meghamisítását, az ügy koronatanúja pedig Trump volt ügyvédje, Michael Cohen, aki jelezte hogy kész a korábbi elnök ellen vallani a bíróságon.

(Kiemelt képünk: Donald Trump korábbi amerikai elnök a bírósági meghallgatása előtt a manhattani ügyészségen, New Yorkban 2023. április 4-én. Fotó: MTI/AP/Seth Wenig)

2023. május 29., 17:09

Kína 2030-ig űrhajóst tervez eljuttatni a Holdra – közölte hétfőn a kínai űrhivatal (CMSA) sajtótájékoztatón.