Donald Trump felmentené a Capitoliumot ostromlókat – ha elnök lenne

A CNN politikai rendezvényén vett részt Donald Trump New Hampshire-ben szerda este, ahol többek között az orosz-ukrán háború mellett a máig tisztázatlan Capitolium-ostromról is beszélt.

 

2023. május 11., 10:35

Szerző:

A volt elnök változatlanul nem ismeri el, hogy elvesztette volna a 2020-as választást, azt viszont állítja, hogy semmi köze a Capitolium 2021. január 6-i megtámadásához. Azt viszont megígérte, hogy elnöki győzelmét követően a zavargások résztvevőiek kegyelmet ad.

Trump oroszlánnak nevezte azt a férfit, aki a képviselőház egyik termébe akart betörni s eközben a Capitolium biztonsági őre lelőtt le. A biztonsági őrt viszont egyszerűen legengszterezte. Változatlanul fenntartja, hogy békességre buzdította a tüntetőket, amit dokumentumokkal, Twitter-bejegyzésekkel tervez bizonyítania a továbbiakban is. 

Mint a Telex idézi a beszélgetést, Trump arról is beszélt, hogy szerinte Oroszország soha nem támadta volna meg Ukrajnát, ha ő lenne az elnök.

Még azt is megígérte, megválasztása után 24 órán belül tárgyalást kezdeményez az ukrajnai békéről. Arra azonban többszöri kérdés után sem volt hajlandó válaszolni, hogy szerinte kinek kellene megnyernie a háborút, bár annyit elismert, hogy Putyin hibát követett el Ukrana lerohanásával.

„Nem győzelemről vagy vereségről beszélek, hanem azt szeretném, hogy rendeződjön a helyzet, ne haljon meg több ember” – fogalmazott Trump.

(Kiemelt kép: Donald Trump volt amerikai elnök 2022. augusztus 10-én a New York-i Trump Torony előtt. Trump megtagadta a választ a főügyész előtt a családi vállalkozásában elkövetett állítólagos csalások miatt. Fotó: Stringer/AFP)