Donald Trump bukott tanácsadója bűnösnek fogja vallani magát, azt állítva, hogy az elnök utasítására tárgyalt az oroszokkal

Michael Flynn ellen pénteken emelt vádat Robert Mueller különleges ügyész hivatala. Az ABC New szerint kész vallani az elnök és minden érintett családtagja ellen, a Fehér Ház próbál elhatárolódni.

2017. december 1., 18:06

Szerző:

Robert Mueller különleges ügyész hivatala pénteken vádat emelt Donald Trump egykori nemzetbiztonsági tanácsadója, Michael Flynn ellen – írja a CNN. A vádak szerint Flynn információkat szivárogtatott ki Oroszországnak annak washingtoni nagykövetén, Szergej Kiszljakon keresztül, és szándékosan hazudott az FBI-nak. Flynn együttműködik az ügyészséggel, pénteken a bíróságon elmondta, hogy bűnösnek vallja magát. A bíró ezt elfogadta és megerősítette, hogy nem lesz per. Flynn valószínűleg vádalkut kötött vallomása fejében, az ABC News pedig úgy értesült, hogy azt fogja mondani, hogy Trump utasítására tárgyalt az oroszokkal. A televíziócsatorna híradója szerint Flynn kész vallani az elnök és minden érintett családtagja ellen.

Fotó: AP/Saul Loeb

Ha ez bizonyságot nyer, az első lépés lehet az elnök elmozdításához vezető folyamat, az impeachment eljárásában.

Flynn-t – aki 2014-ig, még Barack Obama adminisztrációja alatt a katonai hírszerzés, a Defense Intelligence Agency (DIA) vezetője volt – azzal vádolják, hogy központi szerepet játszott az orosz befolyásolási kísérletekben az amerikai elnökválasztási kampány alatt, és titokban ugyanis tárgyalásokat folytatott az orosz nagykövettel az Oroszország elleni szankciókról.

A volt tábornok, majd elnöki tanácsadó úgy bukott le, hogy az FBI lehallgatta az orosz diplomatát. Flynn csak 23 napig volt Trump stábjának a tagja, mert kiderült elhallgatta azt az információt, hogy Törökországtól és Oroszországtól is elfogadott pénzt, amit nem jelzett senkinek, és külföldi ügynökként sem regisztráltatta magát. Ezt csak később, márciusban tette meg, amikor elismerte, hogy lobbizott a törököknek. Ekkor ismertette el magát külföldi ügynökként. Ami a kinevezését illeti, a CNN szerint az elnök lánya, Ivanka Trump és a veje, Jared Kushner ragaszkodott hozzá, hogy ő legyen a nemzetbiztonsági tanácsadó, annak ellenére, hogy nem ő volt az első számú jelölt a posztra. A házaspár fizetés nélküli tanácsadóként dolgozik az elnök mellett.

Pár napja már gyanítható volt, hogy Flynn hajlandó lesz együttműködni Mueller hivatalával, ekkor ugyanis bejelentették, hogy az egykori tanácsadó jogászai megszakították a kapcsolatot a Fehér Házzal. Február óta nem volt hajlandó nyilatkozni az ügyről, jogászai szerint a médiában csupa hamis vád, rosszindulatú célozgatás jelent meg személyével kapcsolatban.

Az elnök a feltételezések szerint azért vált meg tavasszal James Comey FBI-igazgatótól, mert nem volt hajlandó leállítani a nyomozást a bukott nemzetbiztonsági tanácsadó ügyében.

Flynn-t egyébként vizsgálták az orosz üzleti körökhöz fűződő kapcsolatai miatt is. első nekifutásra ugyanis a vagyonnyilatkozatából kihagyta, hogy 2015-ben 33 ezer dollárt kapott egy felszólalásért az orosz hírtelevízió, a Russia Today 10. születésnapi gáláján, amelyen egy asztalnál ült Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Kapott 11-11 ezer dollárt a Kaspersky Labtól és egy orosz légi teherszállítási cégtől is. Amerikai hírszerzési források egybehangzó állításai szerint a Russia Todayt a Kreml orosz propaganda terjesztésére használja fel, az angol nyelvű csatornája pedig nyakig benne volt az amerikai elnökválasztásba történő beavatkozási kísérletben. 2014-ben a DIA egyébként figyelmeztette Flynn-t, hogy ne fogadjon el pénzt külföldi kormányoktól.

Egy meg nem nevezett elnöki tanácsadó szerint várható volt a lépés. „Az elnök azért rúgta ki Flynnt, mert hazudott neki és Mike Pence alelnöknek, így egyértelmű volt, hogy hazudik majd az FBI-nak is.” Pénteken a Fehér Ház egyébként megpróbált elhatárolódni Flynn-től, Ty Cobb ügyvéd csak az „Obama-adminisztráció egyik volt tisztségviselője” fordulattal tett említést a bukott nemzetbiztonsági tanácsadóról. Ennek a szépséghibája csak az, hogy kiszivárgott információk szerint Obama januárban óvta Trumpot attól, hogy Flynnt kinevezzék bárminek is.

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta - szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League).