Dominó-effektust indított be Németország a marihuána legalizálásával?

Az új német kormány jelentette be a törvénymódosítást először, de van olyan ország, aki már engedélyezte is.

2021. december 18., 10:53

Szerző:

Nemrég jelentette be az új német kormánykoalíció, hogy legalizálják a kannabiszt. Utánuk nem sokkal a máltai parlament engedélyezte is országukban a marihuána termesztését és használatát. Mellettük pedig Luxemburg is bejelentette, hogy hasonló törvénymódosításon dolgoznak. Szakértők szerint a két ország intézkedése dominó effektust indíthat el az EU-ban; van aki azt sem tartja kizártnak, hogy hamarosan több európai ország is hasonló lépéseket fog tenni – írta a Noizz.hu.

Málta lett az első uniós ország, amely legalizálta a kannabiszt. Innentől a máltai felnőtteknél legfeljebb hét gramm marihuána lehet, és legfeljebb négy növényt termeszthetnek otthon. A nyilvános vagy gyermekek előtt történő dohányzás azonban illegális marad.

Németországban az új koalíció megalakulása után nemsokkal bejelentették november végén: többek között fogyasztási célra legalizálják a marihuánát a felnőttek számára. Az intézkedés szakértők szerint egy eddig soha nem látott méretű legális marihuána piacot fog megnyitni a 83 milliós Németországban, ami óriási lehetőség mind a termesztők, mind a kereskedők számára. A törvénnyel viszont a kormány nyerne, méghozzá nem is keveset: a német állam évi csaknem 5 milliárd eurós haszonra tehet szert.

Luxemburg is hasonló változtatásokra készül. Az ország októberben jelentette be, hogy a marihuána otthoni fogyasztása és termesztése legális lesz. Otthononként négy tő kannabiszt termeszthetnek, és az ehhez szükséges eszközök és vetőmagok vásárlását nem korlátozzák. Viszont a vele való kereskedelem továbbra is illegális marad.

Svájc egy különleges projektbe kezdett a marihuánával kapcsolatban: míg termeszteni nem, de zürichi gyógyszertárakban és speciális üzletekben lehet majd vásárolni. a 3 éve kísérlet '22 őszén veszi kezdetét.

Olaszországban még kormányszinten nem beszélnek róla, de a Reuters értesülése szerint szeptemberre az országban már több mint 500 ezren írták alá a legalizációról szóló kérvényt, amivel népszavazást írhatnak ki a témában. A referendum jövőre valósulhat meg.

Kis hazánkban a helyzet viszont változatlan. Se rekreációs, se orvosi legalizálás nincs napirenden. Ennek ellenére egy '19-es közvélemény kutatás szerint a magyarok többsége támogatná a kannabisz orvosi használatát, a teljes körűt viszont már sokkal kevesebben támogatják.

(Kiemelt képünk illusztráció. fotó: VLADIMIR BULGAR / SCIENCE PHOTO LI / WBU / Science Photo Library via AFP)

 

2024. április 14., 07:54

A légvédelem ellenrakétái elfogták az Izraelre kilőtt több tucat iráni ballisztikus rakétát - jelentette az izraeli 12-es televízió magas rangú izraeli tisztségviselőkre hivatkozva.