Magyarország oroszoknak tetsző vétót adhat

Az ukrán válság mellett még egy komoly konfliktus alakult ki Európában.

2022. február 21., 08:48

Szerző:

Hétfőn a bosznia-hercegovinai helyzetről, valamint a boszniai Szerb Köztársaság vezetői elleni esetleges szankciókról tárgyalnak az uniós tagállamok külügyminiszterei. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter közösségi oldalán élőben jelentkezett be hétfő reggel, ahol elmondta, Magyarország lélegeztetőgépekkel segíti Ukrajnát, illetve közölte, Brüsszelbe indul.

A találkozó előtt Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője már kijelentette, hogy az EU és az Egyesült Államok nem fogadja el Bosznia-Hercegovina szétesését, és aggasztónak találják a balkáni országban kialakult helyzetet. Mint az N1 írja, ezzel szemben Magyarország vétót jelentett be a Milorad Dodik, a boszniai Szerb Köztársaság miniszterelnök elleni esetleges szankciókkal kapcsolatban.

Hónapok óta feszült a helyzet Bosznia-Hercegovina két entitása közt. Dodik rendszeresen kampányol a szerb térség függetlenítéséről, február 10-én pedig az entitás parlamentjének képviselői megszavazták azt a törvényt, amely a Boszniai Szerb Köztársaságban egy különleges jogi és ügyészi tanácsot hozna létre, ami többek közt átvenné a Bosznia-Hercegovina bíráinak kinevezésére vonatkozó jogkört. Az N1 azt írja, a jogszabály elkülönül Bosznia-Hercegovina alkotmányos rendjétől, így a helyi Békevégrehajtó Tanács is úgy nyilatkozott, a nemzetközi közösségnek reagálnia kell a kialakult helyzetre.

Oroszország és az Egyesült Államok egyébként Bosznia-Hercegovina miatt is konfliktusban vannak. Mint az Index.hr írja, Békevégrehajtó Tanács döntésére Oroszország is reagált, Moszkva szerint a Szerb Köztársaság parlamentjének döntései teljesen legitimek, emellett a bosznia-hercegovinai válság elmélyítésével vádolta a Nyugatot. Moszkva február 14-ei nyilatkozatának az Egyesült Államok sem maradt adósa. „Ukrajnával szembeni fenyegetése határozott Nyugati reakciót követel, mert nem csak az országot, hanem az egész európai kontinenst fenyegeti, beleértve az olyan országokat is, mint Bosznia-Hercegovina, amelynek stabilitását az Egyesült Államok határozottan támogatja – közölte az Egyesült Államok szarajevói nagykövetsége az index.hr szerint.

 

(Kiemelt kép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnököt (j) fogadja Milorad Dodik, a Bosznia-Hercegovina háromtagú elnökségének szerb tagja (b) Banja Lukában 2021. november 6-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)