DNS-mintákkal segítik a szülők a texasi iskolai lövöldözés áldozatainak beazonosítását

A texasi iskolai lövöldözésben érintettek családjaitól DNS-mintát kértek, hogy segítsenek az áldozatok azonosításában. A lövöldözést túlélő diákokat is igazoltatják, mielőtt szüleikhez engedik őket.

2022. május 25., 17:36

Szerző:

 

A texasi Uvalde városában történt általános iskolai lövöldözésben érintettek családjait arra kérték, hogy adjanak DNS-mintát, hogy így segítsenek a nyomozóknak az áldozatok azonosításában – írja a Business Insider.

Anayeli Ruiz, a KHOU 11 News Houston újságírójának Twitter-posztja szerint a szülők azt mondták neki, hogy „egyenként mennek”, hogy a nyomozók mintát vegyenek tőlük.

Az Interpol közölte, hogy a DNS-mintákat általában az incidensek áldozatainak azonosítására használják, különösen olyan esetekben, amikor a holttestek nem azonosíthatók azonnal.

A Robb Általános Iskola, ahol a lövöldözés történt, minden szülőt az Uvalde-i Civic Centerbe irányított, a Robb diákjainak újraegyesítési helyszínére. Az iskola a honlapján közzétett közleményében azt írta, hogy a diákokat is igazoltatni kell, mielőtt kiadják őket szüleiknek. 

Niki Griswold, az Austin Statesman riportere arról számolt be, hogy a texasi központban este kilenc óra negyven perc körül még mindig sok család várta a híreket gyermekeiről. 

„A családtagok gyötrelmes sikolyai hallatszanak a parkolóból” – tweetelte Griswold. 

Legalább 19 diák és két felnőtt meghalt, miután egy lövöldöző tüzet nyitott a Robb általános iskolában. A feltételezett lövöldöző, egy 18 éves férfi, aki szintén meghalt. 

A halálos áldozatok száma a 2012-es Sandy Hook-i mészárlás óta a legtöbb halálos áldozatot követelő általános iskolai lövöldözéssé tette az esetet.

(Kiemelt kép: Családok gyűlnek össze és ölelkeznek a Willie de Leon Civic Center előtt, ahol gyásztanácsadást kínálnak a texasi Uvalde-ban, 2022. május 24-én. Fotó: Allison Dinner / AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.