Újabb diplomáciai botrány tört ki a Parthenon elhurcolt frízei miatt Nagy-Britannia és Görögország között

A görög és a brit miniszter összekaptak az Elgin-kincseken, már találkozni sem hajlandóak. 

2023. november 28., 11:20

Szerző:

Ismét fellángolt az Elgin-kincsek körüli vita, Rishi Sunak az utolsó pillanatban lemondta találkozóját a már Londonban tartózkodó görög miniszterelnökkel. A britek felajánlották Kiriákosz Micotákisznak, hogy találkozzon a miniszterelnök-helyettessel, a görög kormányfő azonban inkább nem élt a lehetőséggel – írja a Népszava. Görögország hosszú ideje és többször kérte vissza hivatalosan Londontól a Parthenon frízeit, az Elgin-márványokat, eddig sikertelenül. Az Elgin-kincs a British Museum hatalmas gyűjteményének talán legvitatottabb eleme, és az ügyben fellángolt vita az utóbbi évtizedek legsúlyosabb diplomáciai viszálya London és Athén között.

BRITAIN-GREECE-DIPLOMACY-HISTORY-ARCHAEOLOGY

A londoni vezetés az utolsó pillanatban lemondta Rishi Sunak brit és Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök keddre tervezett hivatalos találkozóját, miután váratlanul ismét fellángolt az Elgin-márványok néven közismert, Athén által hosszú ideje visszakövetelt görög régészeti kincs sorsa körüli vita. Sunak a Downing Streeten fogadta volna kedd délután Micotákiszt, aki már a hétvége óta Londonban tartózkodik. A kétoldalú csúcstalálkozó törlésének közvetlen előzménye, hogy a görög kormányfő a BBC brit közszolgálati televízió vasárnapi politikai magazinműsorában kijelentette, az Elgin-márványok ügye nem is tulajdonjogi kérdés, hanem annak a görögországi emlékműnek az „újraegyesítéséről” van szó, ahonnan a márványok Angliába kerültek.

Micotákisz azt mondta, a jelenlegi helyzet olyan, mintha Leonardo mesterművét, a Mona Lisát félbe vágnák, és egyik felét a British Museumban, a másikat jelenlegi kiállítási helyén, a párizsi Louvre-ban őriznék. A brit kormány kedden hivatalosan megerősítette, hogy a nyilatkozat nyomán törölték Sunak és Micotákisz találkozóját.

 A BBC-nek előzőleg a kormányzó brit Konzervatív Párt egy magas beosztású illetékese úgy fogalmazott, a görög miniszterelnök által az Elgin-márványok ügyében tett kijelentések után „lehetetlenné vált” a találkozó megtartása. „A brit kormány álláspontja egyértelmű, az Elgin-márványok a British Museum állandó kiállítási kollekciójának részét képezik, és felelőtlenség lenne, ha bármely brit politikus olyan jelzést adna, hogy az ügy tárgyalási téma lehet – szögezte le a Konzervatív Párt illetékese”. Micotákisznak a brit kormány felajánlotta, hogy találkozzon Oliver Dowden miniszterelnök-helyettessel, a görög kormányfő azonban nem élt ezzel a lehetőséggel, és várhatóan még kedden elutazik Londonból.

Görögország évtizedek óta képviselt hivatalos álláspontja szerint azonban az Elgin-kollekció elszállítása nem törvényes adásvételnek, hanem lopásnak számít, és ezért a kincseket vissza kell vinni Athénba. Az athéni Parthenón frízeinek és szobrainak egy részét Sir Edward Elgin angol diplomata vásárolta fel, amikor a 19. század elején a brit birodalmat képviselte nagyköveti rangban a térséget akkoriban fennhatósága alatt tartó török portánál. A Londonba szállított 2500 éves műemlékeket a brit kormány 1816-ban megvásárolta, és a British Museumban helyezte el. 

BRITAIN-GREECE-DIPLOMACY-HISTORY-ARCHAEOLOGY

A görög kormány húsz évvel ezelőtt különösen erőteljes kampányba kezdett, azzal érvelve, hogy a kincsnek a 2004-es athéni olimpia idején már a görög fővárosban lenne a helye. Ez az érv sem hatott, és London azóta sem hajlandó tárgyalni a régészeti kincs végleges visszaadásáról.

(Kiemelt képünkön: a Parthenon márványai, más néven Elgin márványai a londoni British Museumban 2023. január 9-én. Az ókori szobrokat Thomas Bruce brit diplomata, Elgin grófja vitte el az athéni Akropolisz Parthenon templomából a 19. század elején. Fotó: Daniel LEAL / AFP)