Delfinek között rejtőző cápa ölt meg egy tinédzsert

Cápatámadásban vesztette életét egy kamaszlány szombaton egy nyugat-ausztráliai folyóban, körülbelül két és fél kilométerre a tengertől.

2023. február 4., 18:36

Szerző:

A 16 éves lány a Perth városán át az Indiai-óceánba ömlő Swan-folyón vízirobogózott barátaival, amikor a tragédia történt.


A rendőrség szerint egy csapat delfint láttak a közelben, és a lány vélhetően azért szállt le a vízirobogójáról és ment bele a vízbe, hogy a játékos állatokkal együtt úszkáljon, ám egy ismeretlen fajhoz tartozó cápa megtámadta. A lányt életveszélyes harapásos sérülésekkel emelték ki a folyóból, és bár a hamar kiérkező mentők megpróbálták újraéleszteni, nem tudták megmenteni.


Halászok, vízirendőrök és más szakértők szerint szokatlan, hogy egy cápa ilyen messzire felússzon a folyón. Az ABC televízió szerint két éve egy bikacápa sebesített meg súlyosan egy úszó férfit a Swan-folyóban.


A Swan-folyón ez volt az első halálos cápatámadás 1923 januárja óta, amikor egy 13 éves fiút marcangolt szét egy ragadozó.


Ausztráliai folyóban legutóbb 1960-ban ölt meg embert cápa, akkor egy 3,3 méteres bikacápa támadt rá egy búvárra Sydney térségében.

(Kiemelt képünk illusztráció: Bikacápa a Lisszaboni Oceanáriumban 2022. június 29-én, a világóceán helyzetével foglalkozó lisszaboni ENSZ-konferencia idején. A július elsejéig tartó óceánkonferencia egyik fő célkitűzése olyan hosszútávú stratégia kidolgozása, amely megfordíthatja az óceánok és a tengerek vizének, élővilágának és egész környezetének hanyatlását. MTI/EPA/LUSA/Jose Sena Goulao)