Dél-Koreában elutasították egykori kényszermunkások japán cégek elleni keresetét

A perkeresetet 85 egykori kényszermunkás, illetve leszármazottaik nyújtották be 2015-ben, és összesen 8,6 milliárd von (7,74 millió dollár) kártérítést követeltek.

2021. június 7., 10:47

Szerző:

Egy dél-koreai bíróság elutasította hétfőn azt a keresetet, amelyben a gyarmatosító japán erők által a II. világháború végéig terjedő időszakban kényszermunkára ítélt koreaiak, illetve leszármazottaik egy csoportja kártérítést követelt 16 japán cégtől, köztük olyan világhírűektől, mint a Nippon Steel vagy a Mitsubishi Materials.

A szöuli kerületi bíróság leszögezte: Dél-Korea és Japán 1965-ben kétoldalú megállapodást kötött az 1910 és 1945 közötti japán megszállás miatti minden kártérítésről, kompenzációért pert indítani nem lehet, ennek ellenére a felperesek mint magánszemélyek nem vesztették el a jogukat arra, hogy bírósági kereseten kívül további kártérítést követeljenek. Ha dél-koreai bíróság befogadna ilyen keresetet, akkor azzal megsértené a nemzetközi jogot. A nemzetközi jog szerint az egyes országok hazai törvényeikkel nem orvosolhatják a nemzetközi megállapodások hiányosságait – tették hozzá.

A perkeresetet 85 egykori kényszermunkás, illetve leszármazottaik nyújtották be 2015-ben, és összesen 8,6 milliárd von (7,74 millió dollár) kártérítést követeltek. A szöuli kerületi bíróság már áprilisban is hozott egy hasonló döntést a japán gyarmatosítók által szexrabszolgaként tartott koreaiak, illetve leszármazottaik ügyében. A dél-koreai legfelsőbb bíróság az 1965-ös megállapodás ellenére 2018-ban úgy rendelkezett egy kereset ügyében, hogy a Nippon Steel és a Mitsubishi Heavy Industries cégeknek még kompenzálniuk kell olyan koreaiakat, akikkel kényszermunkát végeztettek. Ez a döntés jelentősen elmérgesítette a dél-koreai-japán viszonyt, mert Tokió szerint a kétoldalú viszonyt rendező megállapodás keretében minden kárt megtérített.

(Kiemelt kép: Lim Chul-ho (K), Lim Jeong-gyu egykori kényszermunkás fia elhagyja a szöuli kerületi bíróságot 2021. június 7-én. Fotó: EPA | Jeon Heon-Kyun)