Dél-Korea békére törekszik Észak-Koreával

Mun Dzse In dél-koreai államfő kedden az ENSZ-közgyűlés csúcsszintű ülésszakának általános vitáján az Észak-Koreával folytatott nukleáris leszerelési tárgyalások mielőbbi újrafelvételét sürgette.

2021. szeptember 22., 08:05

Szerző:

Mun szerint a lehető leghamarabb újra kell indítani a párbeszédet Szöul és Phenjan, illetve Washington és Phenjan között. Kijelentette, hogy amennyiben a két Korea és a környező országok is együtt tudnának dolgozni, úgy tartós békét sikerülhetne teremteni a régióban.

Hangsúlyozta, hogy Dél-Korea mindig is készen fog állni arra, hogy az együttműködés szellemében kezet nyújtson Észak-Koreának. Ugyanakkor arról is beszélt, hogy a phenjani vezetésnek alkalmazkodnia kell „egy új, közösségi korszakhoz”. Az újabb észak-koreai rakétateszteket követően ismét feszültebbé vált a viszony Szöul és a kommunista állam vezetése között. Az észak-koreai fegyverkísérletek a nemzetközi közösség éles bírálatát, illetve aggodalmát váltották ki. Washington hangsúlyozta, hogy mindez sérti az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatait, és fenyegetést jelent a kommunista ország szomszédaira.

(Kiemelt képünk: Mun Dzse In dél-koreai elnök felszólal az ENSZ Közgyűlés 76. ülésszakán a világszervezet New York-i székházában 2021. szeptember 20-án. MTI/EPA/UPI/John Angelillo)