Még a védettségi igazolványok se kellenek már Dániában, akkorát nyit az ország

Nem tekintik többé „társadalmat fenyegető járványnak”. 

2021. augusztus 29., 14:30

Szerző:

A 12 évesnél idősebbek 80 százalékát sikerült beoltani, ezért Dánia nem tekinti többé „társadalmat fenyegető járványnak” a koronavírust. Az ország egészségügyi minisztere, Magnus Heunicke csütörtökön jelentette be, hogy a hatékony járványkezelésnek köszönhetően szeptember 10-től megszüntetik az összes, eddig érvényben lévő korlátozást – írta a The New York Times.

Magnus Heunicke a hírt pénteken a Twitteren jelentette be . A miniszter elmondta, a „társadalmat fenyegető" politikai jelző tette mindezidáig lehetővé a politikusok számára, hogy a teljes országot érintő lezárásokat és korlátozó intézkedéseket vezessenek be. Az egészségügyi miniszter elmondta azt is, hogy a korlátozások felszámolásával egyúttal a védettségi igazolványoktól is elbúcsúzhatnak. A döntés értelmében szeptember 10-től szabadon lehet látogatni az éjszakai klubbokat és sportrendezvényeket. 

Johns Hopkins Egyetem Rendszertudományi és Mérnöki Központja szerint Dánia a járvány kezdete óta összesen 342 866 koronavírusos esetet és 2575 halálesetet regisztrált.. Az ország az elmúlt hetekben átlagosan napi 1000 alatti fertőzésszámot produkált. Magnus Heunicke a Jyllands-Posten, a dán lapnak hangsúlyozta, ha romlanak a fertőzöttségi adatok, akkor a dán kormány nem haborzik újra beavatkozni.  

(Kiemelt képünk illusztráció: Egy vendég haját festik a dániai Bornholm egyik fodrászüzletében 2021. március 1-jén. Fotó: Pelle Rink / MTI / EPA)