Dánia 15 millió eurós megállapodást kötött börtöncellák bérléséről

A bérleményre a dán törvények lesznek érvényesek. 

2022. január 22., 16:58

Szerző:

Dánia megállapodott 300 koszovói börtöncella bérléséről, hogy enyhítse a skandináv ország börtöneinek túlzsúfoltságát – írja az Euronews. A megállapodás, amiről a két ország hétfőn szándéknyilatkozatot írt alá, kezdetben ötéves időtartamra szól – áll a közös nyilatkozatban. Koppenhága évi 15 millió eurós díjat fizet a cellák bérléséért.

A múlt héten Koppenhága jelezte, hogy a Koszovóba küldött foglyok olyan külföldiek lesznek, akiket büntetésük letöltése után kiutasíthatnak. Dániában 2015 óta a börtönlakosság száma közel 20 százalékkal ugrott meg, és ugyanilyen arányban csökkent a börtönőrök száma, ami a túlzsúfoltsággal kapcsolatos problémákat okoz.

A koszovói börtönrendszer kapacitása 2500 fő, amelyből körülbelül 700-800 fő még szabadlábon van.

Az új, 300 cellás létesítményt várhatóan egy dán igazgató fogja vezetni, egy albán és más helyi személyzet mellett. A létesítményre a dán törvények lesznek érvényesek. 

 

(Kiemelt képünk illusztráció. fotó: Kirill KUDRJAVTSEV / AFP)

 

Az ukrajnai háború címén Moszkva ellen bevezetett büntetőintézkedésekre reagálva az orosz alsóház kedden megkezdte a megtorlás jogi lehetőségének kialakítását az orosz médiát korlátozó államokkal szemben, a moszkvai külügyminisztérium kitiltotta a brit felsőház több mint másfélszáz tagját, a közoktatási miniszter pedig bejelentette a kilépést a bolognai rendszerből.

Oroszország ukrajnai inváziója a harmadik világháború kezdete lehet, ezért a szabad világ megőrzésének legjobb útja a Nyugat számára, ha vereséget mér Vlagyimir Putyin orosz elnök erőire – jelentette ki kedden Soros György üzletember a davosi Világgazdasági Fórumon.