Dagesztáni vezető: Diverzáns akció volt az antiszemita zavargás a mahacskalai repülőtéren

A mahacskalai repülőtér Oroszország fontos stratégiai létesítménye, nem véletlenül választották ki zavargások helyszínéül – jelentette ki Szergej Melikov, a Dagesztáni Köztársaság vezetője a Szolovjov LIVE médiacsatorna keddi adásában.

2023. október 31., 21:00

Szerző:

„Miféle repülőtér a mahacskalai? Ez a reptér több biztonsági testület közös bázisa. Ez a legdélebbi repülőtér, amellyel Oroszország jelenleg rendelkezik. Ez egy olyan repülőtér, amely egyebek között képes a Hegyi-Karabah övezetében található kontingenst támogató katonai szállító repülőgépek fogadására. Ez egy olyan reptér, amely képes meggátolni a külföldi felderítő repülőgépek repülését. Vagyis ez egy nagyon fontos repülőtér”

– hangoztatta az Oroszország részét képező észak-kaukázusi köztársaság vezetője. Melikov úgy vélekedett, hogy a régió hatóságainak fel kell készülniük a kívülről provokált hasonló akciók megismétlődésére. „A Kaukázus csónakját többször is megpróbálják majd megbillegtetni. Már 200 éve ezt teszik, és nekünk erre készen kell állnunk” – mondta. 

Vasárnap este palesztinpárti tüntetők törtek be a mahacskalai repülőtér területére. A jelentések szerint izraeli állampolgárokat kerestek, akik a Tel-Avivból érkező járattal érkeztek. 

A dagesztáni egészségügyi minisztérium szerint több mint 20 ember, köztük nyolc rendőr sérült meg a repülőtéren történt zavargások során. A rendvédelmi szervek több mint 150 rendbontót azonosítottak, közülük 83-at őrizetbe vettek. Ellenük tömeges zavargások miatt büntetőeljárás indult. 

A történtek miatt Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfő este összehívta az orosz biztonsági tanács ülését. Ezen kijelentette, hogy a zavargásokat a nyugati különleges szolgálatok ügynökei szították fel a közösségi hálózatokon keresztül, egyebek között Ukrajna területéről. 

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kedden a biztonsági tanács által megvitatott témákra vonatkozó kérdésre annyit mondott, hogy csak az elnök beszéde volt nyilvános, és a résztvevők összetételéből sejthető, hogy a tanácskozáson a közel-keleti események témáját kihasználó külső beavatkozással szembeni intézkedések megerősítésére összpontosítottak. 

A Novo-Ogarjovóban a dagesztáni helyzettel kapcsolatban megtartott találkozón részt vett Mihail Misusztyin miniszterelnök, Nyikolaj Patrusev, a biztonsági tanács titkára, Dmitrij Medvegyev, a testület alelnöke, a szövetségi parlement mindkét kamarájának elnöke, Szergej Lavrov külügy- és Szergej Sojgu védelmi miniszter, valamint Szergej Nariskin, a Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR) igazgatója. 

Ramzan Kadirov, Csecsenföld vezetője kedden arra utasította a régió a rendvédelmi szerveit, hogy zavargások esetén lőjék le a felbujtókat. Azt mondta, hogy ha akár csak egy ember is engedély nélküli akcióba kezd, akkor őrizetbe kell venni és börtönbe kell zárni.

Kadirov szerint három figyelmeztető lövést kell leadni adni a levegőbe, és ha a tüntető nem reagál, negyedszerre már a homlokába kell lőni. 

Korábban a csecsen vezető azt mondta, hogy elítéli az izraeli rendszert a közel-keleti háború miatt, de hangsúlyozta, hogy nem szabad „megingatni az oroszországi helyzetet, és az ellenség kötőfékén haladni”. Hangsúlyozta, hogy az állampolgároknak ezen felül kell emelkedniük, és be kell tartaniuk a rendet a saját földjükön.

(Kiemelt képünk: Antiszemita zavargás a mahacskalai repülőtéren 2023. októberében. Képernyőfelvétel. Forrás: X - twitter.com)

Szlovákia már nem küld újabb fegyvereket Ukrajnának, de minden más eszközzel továbbra is támogatni fogja az orosz agresszió ellen védekező ukránokat – jelentette ki Peter Pellegrini, a szlovák parlament elnöke csütörtökön Prágában sajtótájékoztatón.

A dél-spanyolországi Andalúziában négy ember vesztette életét, akiket embercsempészek löktek a tengerbe egy motorcsónakról, majd elmenekültek – számolt be az esetről a hatóságok tájékoztatása alapján a spanyol sajtó csütörtökön.