Csődbe taszíthat egy országot a koronavírus

Kevesebb állami bevétel, több kiadás kíséri a pandémiát. 

2022. január 3., 08:59

Szerző:

Egyre inkább mélyülő pénzügyi és humanitárius válsággal néz szembe a járványhelyzet miatt Srí Lanka. Sokan attól tartanak, hogy a dél-ázsiai szigetország 2022-ben csődbe mehet – írja cikkében az Index a Guardian után.

A cikk szerint Srí Lanka hanyatlása a turizmus visszaesésével és a járványhelyzet okozta problémákkal indult, ugyanakkor a csőd felé vezető út kialakulásában a nagy mértékű adósságtörlesztések, az ország bevételének – adószedésének – csökkentése is hatalmas szerepet játszik, megfűszerezve a kormányzati kiadásokkal.

A Guardian a Világbank becslései alapján arról is ír, hogy Srí Lankán a járvány kezdete óta mintegy 500 ezer ember került szegénységi küszöb alá – emeli ki az Index.

(Kiemelt kép: Srí Lanka - Hindu hívők imádkoznak újév napján Colombóban 2022. január 1-jén. Fotó: ISHARA S. KODIKARA / AFP)

15:48

A NATO jóval 300 ezer fő fölé emeli magas készültségi katonai erőinek létszámát, hogy kezelni tudja az Oroszország által jelentett biztonsági kihívásokat – jelentette ki Jens Stoltenberg a szervezet főtitkára hétfőn, a szövetséges országok madridi csúcstalálkozója előtti brüsszeli sajtótájékoztatóján.