Csehországot, Lengyelországot és Szlovákiát sem kíméli a szélsőséges időjárás

Míg hazánkban főleg az esőzés okoz károkat, addig Csehországban, Lengyelországban és Szlovákiában a havazás miatt vannak áramkimaradások, balesetek.

2023. január 21., 19:09

Szerző:

Sokfelé okozott áramkimaradásokat és baleseteket az erős havazás szombaton Csehországban, Lengyelországban és Szlovákiában.

Lengyelországban időlegesen több mint százezer háztartás maradt villamosáram nélkül, többnyire azért, mert fa dőlt a távvezetékekre – jelentette a PAP lengyel hírügynökség.

A Krakkóhoz közeli Wawrzka faluban meghalt egy ápolásra szoruló 70 éves nő, akinek áramszünet miatt leállt az oxigénkészüléke. Bár a hozzátartozók hívták a mentőket és a tűzoltókat, az oxigénpótlást hozó tűzoltóautó útközben balesetet szenvedett a hóviharban.

A csehországi Hertvikovice térségében egy autóvezető vesztette életét, mert egy kidőlő fa az autójára zuhant az országúton, és időjárással összefüggő halálos közlekedési baleset történt Prágában is – jelentette a CTK hírügynökség.

Szlovákiában háztartások ezreiben okozott áramkimaradást a havazás. Besztercebánya térségében egyes áramszünet sújtotta falvak szavazóhelyiségeiben gyertyafény mellett kezdték meg kora reggel a voksolást a szombati népszavazáson – jelentette a TASR hírügynökség.

(Kiemelt kép: Drónnal készült kép behavazott lakóházakról a délkelet-lengyelországi Krzywcza településen 2023. január 21-én. A térségben napok óta havazik. Fotó: MTI/EPA-PAP/Darek Delmanowicz)