Csapatok gyülekeznek az ukrán-belarusz határon

A légifelvételeken látszik.

2022. március 23., 09:00

Szerző:

Csapatok gyülekeznek az ukrán-belarusz határon – írja az Unian. Az ukrán fegyveres erők vezérkara arról számolt be, hogy továbbra is magas a fenyegetettség a fehéroroszországi offenzíva miatt.

A Maxar űrtechnológiai cég bemutatta a járművek gyülekezését a fehérorosz-ukrajnai határ közelében. A képek március 18-án készültek, de csak kedden tették közzé.

Korábban meg nem nevezett NATO-tisztviselők azt mondták a CNN-nek, hogy a Szövetség úgy véli, Fehéroroszország hamarosan csatlakozhat Oroszország Ukrajna elleni teljes körű háborújához. A források szerint Fehéroroszország már lépéseket tesz annak érdekében, hogy részt vegyen egy teljes körű invázióban. Az Ukrán Fegyveres Erők vezérkara jelentése szerint nagy a veszélye annak, hogy a Fehérorosz Köztársaságból támadnak Volyn irányába.

Fehéroroszország szerepe Oroszország Ukrajna elleni háborújában: amit tudunk

Amint arról szintén az UNIAN korábban beszámolt, Fehéroroszország hivatalosan nem vesz részt Oroszország Ukrajna elleni háborújában, amelyet az agresszor "különleges műveletnek" nevezett. Ugyanakkor az orosz hadsereg Fehéroroszország területét használja katonák és katonai felszerelések szállítására, rakéták indítására Ukrajnán keresztül. Arról is van információ, hogy a fehérorosz kórházakban Ukrajna területén harcokban megsebesült katonákat látnak el, ezért egyes egészségügyi intézmények felhagytak a fehéroroszoknak nyújtott segítséggel.

Március 11-én vált ismertté, hogy az orosz megszállók megtámadták az ukrajnai határon fekvő fehérorosz területet. Az Ukrán Állami Határszolgálat szándékos provokációnak nevezte ezt a támadást, amely a Fehérorosz Köztársaság fegyveres erőit akarta háborúba vonni Ukrajnával. Ugyanezen a napon a fehérorosz védelmi minisztérium cáfolni kezdte, hogy három fehérorosz falut légi támadás érte.

Alekszandr Lukasenka március 15-én kijelentette, hogy Fehéroroszország semmilyen módon nem tud segíteni Oroszországnak az Ukrajna elleni háborúban, és Oroszország "nem hív" belorusz katonákat. Anton Gerascsenko ukrán belügyminiszter tanácsadója március 21-én azt mondta, hogy Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök a Kremlben tartott találkozón megígérte Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, hogy legkésőbb március 21-ig csapatokat küld Ukrajnába.

Legfrissebb hírek szerint Putyin erőszakkal akarja eltávolítani Lukasenkát a hatalomból. Ukrajna partnerországai Oroszországgal egyenrangú szankciókat vezetnek be Fehéroroszország ellen az országunk elleni orosz agresszió bűnrészessége miatt.

(Kiemelt kép: Aszipovicsi, 2022. február 17. Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök (b) sajtótájékoztatót tart a Minszktől délre fekvő Aszipovicsi településen lévő katonai támaszponton, ahol a Szövetségi Eltökéltség-2022 kódnevű közös fehérorosz-orosz hadgyakorlat zajlik 2022. február 17-én. MTI/AP/Alekszandr Zemljanyicsenko)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.