Idős amerikaiaktól csaltak ki pénzt, az FBI kapcsolta le őket

A bűnözői csoport tagjai az Egyesült Államokban élő idős emberektől csaltak ki pénzt több mint 3 milliárd bát (31 milliárd forint) értékben.

2023. március 22., 20:21

Szerző:

Letartóztattak Thaiföldön egy telefonos ügyfélszolgálati központot üzemeltető bűnözői csoportot, amelynek tagjai az Egyesült Államokban élő idős emberektől csaltak ki pénzt több mint 3 milliárd bát (31 milliárd forint) értékben - közölték a helyi hatóságok szerdán.

A thaiföldi rendőrség tájékoztatása szerint a csalók azt mondták az áldozatoknak: különböző rendvédelmi szervek dolgozói, és pénzmosás gyanúja miatt arra kérték a megtévesztett, idős embereket, hogy utalják át nekik a pénzüket ellenőrzés céljából. Ezenfelül több áldozat számítógépét is feltörték.

A csalók fő célpontjai az Egyesült Államokban élő idős orvosok, professzorok és üzletemberek voltak.

A thai hatóságok négy tartomány összesen kilenc helyszínén tartottak razziát, és a bűnözői csoport 21 tagját tartóztatták le.

A razzia során lefoglaltak 162 bankszámlát, számos mobiltelefont, két autót, egy fegyvert és több ingatlant is. A rajtaütésekben amerikai ügynökök is részt vettek.

A gyanúsítottakat, köztük 5 indiai és 15 thaiföldi állampolgárt egyebek között bűnszervezetben való részvétellel, pénzmosással és csalással vádolják. A csalók az idős emberektől kicsalt pénzt ékszerboltokon, éttermeken és szórakozóhelyeken keresztül mosták tisztára. A hatóságok szerint a bűnbandát indiai állampolgárok vezették, akik Thaiföldön, Kambodzsában, Szingapúrban, Malajziában, Lengyelországban és Hongkongban is rejtegették vagyonukat.

A csalásra az amerikai titkosszolgálat és a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) ügynökei hívták fel a thai hatóságok figyelmét, miután hasonló bűncselekményekkel több mint 3 milliárd dollárt zsákmányoltak csalók 2020 és 2021 között.

(Kiemelt kép: illusztráció. Fotó: Wolf von Dewitz / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)