Csaknem 75 molesztált nővel egyezett meg peren kívül Harvey Winstein, 44 millió dollárt fizet

2019. május 24., 14:23

Szerző:

Wall Street Journal értesülései szerint megúszhatja a polgári peres eljárásokat Harvey Weinstein volt hollywoodi producer, akit 75 nő vádolt meg szexuális zaklatással. A férfi és a filmkiadó vállalata peren kívül megállapodott az érintettek többségével, nekik összesen 44 millió dollárt fog kifizetni. Az nem ismert, hogy pontosan kiknek és milyen összeget ad, ráadásul két ügyben nemi erőszak miatt várhatóan bíróság elé kell állnia. Ilyen súlyú bűncselekmény esetében nem is lehetséges a peren kívüli megegyezés.

Fotó: MTI/AP/Julio Cortez

A producerről 2017-ben a New York Times írta meg, hogy több nőt is zaklatott, illetve állásokat és szerepeket szexuális ellenszolgáltatás ellenében osztott ki. Ez indította el az ismert #MeToo mozgalmat, amely során számos nő, köztük rengeteg színész vállalta fel hosszú hallgatás után, hogy milyen zaklatásnak esetek áldozatul. Köztük van Ashley Judd és Rose McGowan is, akik először vádolták meg a producert.

A #MeToo aztán világméretű mozgalommá nőtte ki magát. rengeteg országban több ismert közéleti személyiséget vádolták meg nők zaklatással és erőszakkal, a nyilvánosság előtt megfogalmazott vádakat azonban nem feltétlen követték jogi lépések. Emiatt egyrészt zaklatók maradhattak büntetlenül, másrészt olyanokat is megvádolhattak, akik nem biztos, hogy valóban elkövettek valamit. Az ellentmondások ellenére a mozgalom fontos beszédtémává tette a női egyenlőséget, a férfiak elfogadható viselkedéséről szóló vita pedig máig tart.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.