Csaknem 60 ezer ember halt meg Kínában a koronavírus járványban

Az elmúlt öt hétben csaknem 60 ezren haltak meg Kínában, miután a kormány hirtelen beszüntette eddigi zéró-Covid politikáját 2022 decemberében, és ismét drámaian megugrott a koronavírus-fertőzöttek száma.

2023. január 14., 16:36

Szerző:

Egyes kínai nagyvárosok becslése szerint a lakosságuk 70-90 százaléka fertőződött meg. A hullaházak és krematóriumok előtti hosszú sorok magas halálozási arányt sejtetnek, de a hatóságok hivatalosan csak néhány tucat Covidos megbetegedés következtében bekövetkezett halálesetet jegyeztek fel szombatig – írja a The Guardian

Ennek egyik oka az lehet, hogy a Covidhoz köthető halálesetek szigorú meghatározásai szerint csak azokat az elhunytakat vették figyelembe, akik légzési elégtelenségben haltak meg. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a múlt héten azonban bírálta ezt a meghatározást, mert túl szűk körű és alulreprezentálja a járvány valódi hatását.

A kínai hatóságok erre először azt válaszolták, hogy szerintük nem szükséges minden egyes haláleset okaként a koronavírust feltüntetni. Szombaton azonban Jiao Yahui, az Orvosi Adminisztrációs Hivatal vezetője bejelentette, hogy december 8. és január 12. között valójában 59 938 Covid-haláleset történt. Ebbe körülbelül 5500 olyan személy is beletartozott, aki légzési elégtelenségben halt meg, míg a többieknek alapbetegségeik is voltak. Jiao szerint a meghaltak átlagéletkora 80 év volt, 90,1 százalékuk 65 éves vagy annál idősebb volt.

A szombaton közölt halálesetek száma azonban csak a kórházban elhuny eseteket tartalmazza, és valószínűleg még mindig alacsonyabb a ténylegesnél. Jiao szerint azonban az esetszámok most már csökkennek, és a legtöbb területen már elmúlt a csúcspont.

(Kiemelt képünk: A kínai egészségügyi adminisztráció és felügyelet a nemzeti egészségügyi bizottság igazgatóhelyettese, Jiao Yahui beszél egy sajtótájékoztatón Pekingben 2020. január 28-án. Fotó: NOEL CELIS / AFP)

 

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.