Christchurchi mészárlás: a vádlott nem akar megszólalni

2020. augusztus 26., 09:31

Szerző:

Nem szólal fel saját védelmében Brenton Tarrant, akit azzal vádolnak, hogy 51 embert mészárolt le tavaly két új-zélandi mecsetben, a döntést a gyanúsított szerdán közölte a christchurchi bírósággal.

Tarrant csütörtökön, a hét elején indult meghallgatás utolsó napján kapna szót. Az ausztrál férfi korábban azt jelezte, nem kér védőügyvédet, saját magát szeretné képviselni. Philip Hall, a gyanúsított kirendelt ügyvédje szerdán azt mondta a tárgyalást vezető Cameron Mander bírónak, hogy a vádlott helyett ő fog röviden felszólalni az ítélethirdetés előtt.

A 29 éves, szélsőjobboldali nézeteket valló férfi márciusban - korábbi álláspontját megváltoztatva - bűnösnek vallotta magát 51 gyilkosság elkövetésében, 40 gyilkossági kísérletben, valamint terrorizmus vádjában.

A tavaly március 15-én elkövetett christchurchi terrortámadás volt a legtöbb áldozatot követelő tömeggyilkosság Új-Zéland történetében. Az elkövető éveken át gondosan tervezte a merényletet, tanulmányozta a bűntény helyszíneit. A vérengzés előtt hosszú, több mint hetvenoldalas kiáltványt tett közzé, amelyben azt hangoztatta, hogy tettét bevándorlásellenessége motiválta.

A szlovák kormányfő szerint Szijjártó Szlovákia barátja, nem érti, miért terjesztik róla a politikusok az ellenkezőjét. A szlovák külügyérnek viszont nem tetszik a beavatkozás.