Hiába a kánikula, bírság járhat a helytelenül használt klímáért

Aki nyaralni megy külföldre, fontos tudnia, hogy környezetvédelmi okokból számos európai országban tilos álló autó motorját járatni. 

2023. június 27., 14:20

Szerző:

A szabály nem csak a nyári hűtésre, de a téli melegítésre vonatkozik. A vezess.hu példaként említi az osztrák autóklub közlését, mely szerint 2018-ban egy klagenfurti autós 55 eurós (20 ezer forint) büntetést kapott, mert indulás előtt hosszan járatta a motort.

Az ÖAMTC (osztrák autóklub) szerint a sofőrnek még szerencséje is volt, mert általában 75-150 eurós büntetést szoktak kiszabni ezért, de elvileg akár 5000 eurós (1,8 millió forint) bírság is járhatna.

Németországban 10 eurós csekket állítanak ki az álló helyzetben használt motormelegítésért, Svájcban pedig 60 frankos pénzbírságra lehet számítani.

Franciaországban 135 euró a büntetési tétel, itt már 1963-tól él ez a szabály. Belgiumban 130 euró a büntetés. Magyarországon egyelőre nincs ilyen büntetési tétel.

Érdemes az autó utasterét úgy lehűteni, hogy az ablakokat leengedve kiszellőztetjük az utasteret. Ezt követően a kapcsoljuk be a légkondicionálót, amelyet, ha kint nagy a forróság, ne állítsunk 20-22 fokra, mert a jelentős hőkülönbség nem egészséges – tanácsolja a vezess.hu írása.

(Kiemelt kép: illusztráció – Autóklíma Facebook)