Majdnem kétmillió ukrán érkezett már Lengyelországba

Csak vasárnap 82 ezren lépték át a határt.

2022. március 14., 11:56

Szerző:

Az ukrajnai háború kitörése óta hétfő reggelig 1,758 millió ember érkezett Ukrajnából Lengyelországba – közölte a lengyel határőrség. Vasárnap 82,1 ezren keltek át a határon Ukrajna felől.

 Michal Dworczyk, a lengyel kormányfői hivatal vezetője elmondta: nem lehet pontosan tudni, hogy a schengeni belső határokon át hány ukrajnai menekült utazott tovább Lengyelországból Európa más országaiba. Dworczyk több tízezerre becsülte ezt a számot, a menekültek túlnyomó többsége azonban Lengyelországban maradt.

Péntektől vasárnap estig a lengyel államvasutak különvonataival 27 ezer, Németországba igyekvő menekültet szállítottak tovább. A lengyel kormány az utóbbi napokban más uniós tagállamok kormányzataival egyeztetett a menekültek szállításának összehangolásáról.

 Szombat este Lengyelországban hatályba lépett az ukrajnai menekültek befogadásáról szóló, az ukrán állampolgárok lengyelországi tartózkodása és munkavállalása rendezését célzó különleges törvény, amelyet aznap fogadott el sürgősségi eljárásban a parlament. A jogszabály egyebek mellett térítésmentes orvosi ellátásra jogosítja a menekülteket. Waldemar Kraska lengyel egészségügyi miniszterhelyettes hétfőn a közszolgálati rádiónak adott interjúban közölte: jelenleg több mint 1,8 ezer ukránt ápolnak lengyelországi kórházakban, a betegek közel fele gyermek. Lengyelországba az elmúlt napokban mások mellett evakuálták az ukrajnai Lviv onkológiai gyermekkórházának pácienseit is.

(Kiemelt kép: Ukrajnából érkezett menekültek egy számukra létesített ideiglenes szálláshelyen a lengyel-ukrán határ közelében, a lengyelországi Korczowában 2022. március 5-én. Fotó: MTI/AP/Pool AFP/Olivier Douliery)