Brutális árvíz pusztít Németországban, sokan meghaltak

Tizenöt éve nem volt ilyenre példa az országban. Egyelőre nem tudni, mekkora a kár, de biztos, hogy jelentős.

2021. július 15., 14:09

Szerző:

Több németországi tartományban is hatalmas árvizek vannak. Az utcákon hömpölyög a víz, a lakóházak nem bírják a terhelést, a hirtelen zúduló víztől több összedőlt. Az autók tetőig elmerülve úsznak a vízben. Az emberek tehetetlenek, még a szakemberek erejét is próbára teszi a helyzet. A durva árvízben eddig tizenkilencen haltak meg, sokan eltűntek. Egyelőre nem tudni, mekkora a kár, de biztos, hogy jelentős. 

Összeomlott házak, eltűnt emberek, másfél méter magas víz: katasztrófahelyzet van több németországi tartományban, brutális özönvizek pusztítanak. Észak-Rajna-Vesztfália tartományban a legdurvább a helyzet, ahol a welt.de jelentése szerint nyolc ember meghalt, és legalább harminc ember eltűnt az Eifel folyó mentén található Schuld városkában, ahol legalább hat ház összedőlt, másik huszonöt lakhatatlanná vált.

Ellepte a víz a régió gazdasági központját, Wuppertalt, ahol csütörtök reggelre megállt az élet. A városháza pincéjét is elöntötte a helység mentén végighúzódó folyó, a Wupper, ezért a mentést irányító válságstáb este kiköltözött az épületből. A patinás városban most a legkisebb gond, hogy a nevezetesség, a wuppertali függővasút leállt, de egész városrészek maradtak átmenetileg áram nélkül, és 150 tűzoltót vezényeltek át a közeli Recklinghausen városból. A zdf.de arról számolt be, hogy a városvezetés időt és türelmet kér a lakosoktól, a krízisstáb arra szólította fel a várost, hogy kizárólag vészhelyzetben telefonáljanak.

Id?j?r?s N?metorsz?gban

Drónnal készített légi felvétel a megáradt Ahr folyóról a Rajna-vidék-Pfalz szövetségi tartományban fekvő Schuld településen 2021. július 15-én. Fotó: Christoph Reichwein / MTI

Az észak-rajna-vesztfáliai főváros, Düsseldorf Grafenberg nevű negyedében több mint 300 lakóépületet ki kellett üríteni csütörtökre, itt másfél méter magasan áll a víz. Az áramszolgáltatást elővigyázatosságból már szerda délután felfüggesztették. Az észak-rajna-vesztfáliai Hagenben a lejtőkön lecsúszott sártömegek néhány utat még a mentőalakulatok számára is járhatatlanná tettek. Több száz segélykérő telefonhívás érkezett, a városvezetés katasztrófahelyzetet hirdetett, és segítséget kért a hadseregtől. A Sauerland járásban fekvő Altenában meghalt egy tűzoltó a mentési munkálatok közben. Két Aachen melletti település, Kornelimünster és Stolberg óvárosi negyedét kiürítették.

Bár Észak-Rajna-Vesztfáliában a legrosszabb a helyzet, az ország több tartományában is villámárvizek alakultak ki. A szászországi Jöhstadtban elsodort egy embert egy megáradt patak, a férfi eltűnt a villámárvízben. A bajorországi Hof járásban katasztrófahelyzetet hirdettek, és több családnak el kellett hagynia elárasztott házát. A Baden-Württemberg tartományi Mannheimben és környékén fák dőltek ki, és számos utcát elöntött a víz.

A szerdai és csütörtöki áradások a Bernd nevű ciklon miatt jöttek létre, a felhőtakaróból szűnni nem akaró eső hull Németországra. Aggasztó az időjárási előrejelzés is, amely hétfőig további tartós esőt prognosztizál. A katasztrófavédelem szerint csütörtökön és pénteken lesz a legrosszabb a helyzet, ekkor tetőzik az árvíz Németország-szerte.

(Kiemelt kép: A pusztítás nyomai a Rajna-vidék-Pfalz szövetségi tartományban fekvő Schuld településen történt áradást követően 2021. július 15-én. Fotó: Sascha Steinbach / MTI)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.