Kétmilliárdot érő luxusingatlan vett az Orbán-kormány Brüsszelben

A Külgazdasági és Külügyminisztérium egyelőre nem árulta el, miért és mennyiért vásárolták meg az ingatlant, de a kétmilliárdos felújításra már találtak kivitelezőt, noha a Közbeszerzési Értesítőben ez sehol sem szerepel.

2023. július 5., 09:29

Szerző:

Luxusházat vett Brüsszelben az Orbán-kormány, csak a felújítása bő kétmilliárd forintba kerül – írja a Népszava. A műemlék jellegű XVIII. századi épület a belga főváros egyik legelegánsabb részén található, a 2300 négyzetméter lakóterületű ingatlan áráról csak becslések állnak rendelkezésre, de valahol 1,8 és 2,6 milliárd magyar forintnak megfelelő összegbe kerülhetett.

Az ingatlant jelenleg felújítják: a magyar parlament honlapján fellelhető és a külügy idei költségvetéséről készült összefoglalóból az legalább kiderül, hogy a brüsszeli EU-negyedet a kormányzati és diplomáciai negyeddel összekötő sugárút, a Rue de la Loi 9. szám alatt álló ház felújítása 2,1 milliárd forintba (5,6 millió euró) kerül. A dokumentumban hivatkozott kormányhatározat úgynevezett kétezres sorozatszámú, azaz „nem titkos, de nem nyilvános”. 

A Népszava több mint egy héttel ezelőtt tíz kérdést köldött a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak az ingatlanal kapcsolatban, arról érdeklődve, hogy pontosan mikor, milyen célra és milyen áron vették meg, de választ máig nem kaptak. 

Az új magyar brüsszeli épületnél álló információs tábla szerint a Laterex nevű cég újítja fel a házat. A 2006-ban alapított, magyar tulajdonú, több vagyonkezelő cégen keresztül döntően a nyilvánosság előtt eddig kevéssé ismert Gerencsér-család érdekeltségébe tartozó Laterex Építő Zrt. a kormányzati építési közbeszerzések egyik gyakori szereplője és nyertese – olvasható a cikkben.

A cég hálája nem is marad el: a Laterex is azon cégek köréhez tartozik, amelyek TAO-befizetésivel nem az államkincstárat hanem inkább a felcsúti fociakadémiát gazdagítják. A 444 korábban írt arról, hogy 2018-ban társaság mintegy 22 millió forintnyi TAO-pénz adott az Orbán Viktor falujában működő akadémiának.

A Laterex honlapján nincs jele a brüsszeli, kormányzati munkának. A Közbeszerzési Értesítőben sincs nyoma annak, hogy a kormányzat nyilvános beszerzésen toborzott volna kivitelezőt a brüsszeli felújításra.ű

(Fotó: Brüsszel, belváros. Kép forrása: Pexels)