Brüsszel is bevezeti a rezsicsökkentést

A kormány március 1-től július 1-ig csökkenti a villamos energia áfáját, és egyszeri, 100 eurós kedvezményt ad. 

2022. február 1., 18:05

Szerző:

Belgium ideiglenesen csökkenti az adókat és egyszeri 100 eurós kedvezményt ad háztartásoknak, hogy kompenzálja az energiaárak emelkedését – írja a Politico. 

„Meg akarjuk védeni és meg akarjuk erősíteni az emberek vásárlóerejét egy nehéz időszakban”

– mondta Alexander De Croo miniszterelnök az új intézkedéseket bemutató sajtótájékoztatón.

A belga kormány elsősorban a villamosenergia-árakat veszi célba: Az áram áfáját március 1-től július 1-ig átmenetileg 21 százalékról 6 százalékra csökkentik; minden háztartás egyszeri, 100 eurós villanyszámla-kedvezményt kap; az alacsonyabb jövedelmű családoknak pedig március 31-től június végéig meghosszabbítják a szociális tarifát.

Az új intézkedések 1,1 milliárd euróba kerülnek, ami felbőszítette az ellenzéket, mivel azt kérdezte, hogy a kormány hogyan fogja kifizetni, figyelembe véve Belgium magas államadósságát.

„A kormány a jövedéki adó »mélyreható reformján« is dolgozik, hogy »strukturális módon« kezelje az áremelkedést”

– mondta Tinne Van der Straeten, a zöldek energiaügyi minisztere. Az energiaügyi és a pénzügyminiszternek március 1-ig kell javaslatot előterjesztenie.

A költségvetést érő csapás minimalizálása érdekében a reform lehetővé tenné, hogy a jövedéki adó akkor emelkedjen, ha az energiaárak egy bizonyos szint alá csökkennek.

Belgium a legutóbbi azon uniós országok sorában, amelyek adócsökkentéseket, támogatásokat és egyéb intézkedéseket vezetnek be az energiaárak emelkedésének enyhítésére.

Belgium hétpárti koalíciós kormánya feszült tárgyalásokat követően jutott megállapodásra - ami nem szokatlan, ha egy politikai spektrumot átfogó kormány összetett politikákat akar elfogadtatni.

(Kiemelt képünk: Gőz száll fel a Doel atomerőmű hűtőtornyaiból az antwerpeni Doel faluban, Belgiumban 2021. december 23-án. Fotó: Dursun Aydemir / Anadolu Ügynökség/Agency via AFP)

 

 

 

Tegnap 20:07

Egy fiatal nő volt az a lövöldöző, aki három gyereket és három felnőttet halálosan megsebesített Nashville-ben egy keresztény magániskolában hétfőn – közölte a helyi rendőrség vezető tisztségviselője.

Humza Yousaf eddigi egészségügyi minisztert választották a Skóciában kormányzó, függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) új vezetőjévé. A vezetőválasztási versengés hétfőn bejelentett eredménye azt is jelenti, hogy Yousaf lesz Skócia következő miniszterelnöke.