Brit kémek: orosz szabotőrök rongálták meg az orosz-fehérorosz vasútvonalat

A brit védelmi minisztérium értesülései szerint az orosz-fehérorosz határtól körülbelül 15 kilométernyire robbanószerkezet rongálta meg a két országot összekötő vasútvonalat. Az akcióért egy orosz háborúellenes csoport vállalata a felelősséget. 

2022. október 26., 11:07

Szerző:

Október 24-én az oroszországi Belgorod régió kormányzója bejelentette, hogy egy robbanószerkezet okozott károkat a Novozibkov nevű falu közelében futó vasútvonalat, az orosz-fehérorosz határtól körülbelül 15 kilométernyire. A megrongálódott vasúti vonal a fő összekötő kapocs Oroszország és Fehéroroszország déli része között. 

Az akcióért a Stop the Wagons (STW / ford.: Állítsák meg a szerelvényeket) orosz háborúellenes csoport vállalta a felelősséget, akiknek ez már a hatodik szabotázs akciójuk az orosz vasúti infrastruktúra ellen június óta. Ezek egy nagyobb, átfogó mozgalom részei mind az orosz, mind a fehérorosz vasúti vonalak ellen. Az orosz hatóságok nemrégen csaptak le az STW online jelenlétére.

Az orosz hadsereg főként a vasúti vonalakat használja arra, hogy a haderejét Ukrajnába szállítsa, de egy több, mint 33 000 kilométer hosszan kiterjedő, számos elszigetelt területet is összekötő foglaló rendszer biztosítása kihívást jelent. 

(Kiemelt képünk illusztráció: Az oroszok által hátrahagyott lőszerkészlet a Kijevtől mintegy 400 kilométerre, délnyugatra fekvő és az ukrán hadsereg által visszafoglalt Trosztyanec pályaudvarán 2022. március 30-án. Fotó: MTI/EPA/Roman Pilipej)

12:15

A Giorgia Meloni által vezetett új olasz kormány a bevándorlás elleni határozott fellépésként feltartóztatott több olyan hajót is, amelyekkel különböző civil szervezetek munkatársai a Földközi-tengeren hánykolódó migránsokat mentettek meg. Volt olyan hajó, amely az eljárás elől francia kikötőbe ment, és ez diplomáciai konfliktushoz vezetett a két ország között.