Brit kémek: az oroszok a levegőben is bajban vannak

A brit kémek jelentése szerint már nemcsak a szárazföldi harcok során ütköznek nehézségekbe az orosz erők. 

2022. november 7., 11:39

Szerző:

A brit védelmi minisztérium közétette szokásos, hírszerzési forrásokra alapozott jelentését az orosz-ukrán háború állásáról. A brit kémek információi szerint az orosz erők sokkal több repülőgépet veszítenek a harci cselekmények során, mint amennyit pótolni tudnának. 

A jelentés szerint az orosz hadsereg harci képességet az is csökkenti a levegőben, hogy a pilóták kiképzése sokkal több időt vesz igénybe. A brit hírszerzés szerint az ukrán vezérkar főparancsnoka november elején közölte, Oroszország kétszer annyi repülőgépet vesztett Ukrajnában, mint az afganisztáni háborúban. Ez 278 repülőgépet jelent az ukrajnai háború során, míg Afganisztánban 119-re teszik az orosz veszteségek számát. 

A jelentés szerint az orosz hadsereg nehéz helyzetben van, amit a hiányos kiképzések és a tapasztalatlan katonák csak tovább súlyosbítanak. Érdemi változás a következő hónapokban sem várható. 

(Kiemelt kép: Az Orosz Légierő Szu-30CM vadászrepülőgépe száll fel az ázsiai-csendes-óceáni térségben zajló orosz-kínai közös légi járőrözés során. Kizárólag szerkesztői felhasználás, nincs archiválás, kereskedelmi felhasználás tilos. Fotó: Orosz Védelmi Minisztérium / Sputnik via AFP)

A büntetőtörvénykönyv előírásainak többrendbeli megsértésére és alapvető hiányosságokra hivatkozva megszűntette a szlovák legfelsőbb ügyészség a Robert Fico volt kormányfő és három társa ellen idén tavasszal bűnszövetkezet létrehozása és más vádakkal indított eljárást – közölte kedden a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség a legfelsőbb ügyészség bejelentésére hivatkozva.

Oroszország örökre elveszítette legnagyobb energiavásárló ügyfelét, Európát – szögezte le Fatih Birol, a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) török származású ügyvezető igazgatója egy keddi energetikai konferencián.