Íme a brit kémek szerda reggeli jelentése az orosz-ukrán háború állásáról

Az orosz hadsereg már tíz hete körülzárta Mariupolt, a rendkívüli ukrán ellenállás azonban sikeresen késleltette a tengerparti város elfoglalását, ezzel pedig komoly veszteséget okozott az orosz erőknek. 

2022. május 18., 08:28

Szerző:

A brit védelmi minisztérium közösségi oldalán közétette hírszerzési forrásokra alapozott, legfrissebb jelentését az orosz-ukrán háború állásáról. A brit hírszerzés információi szerint az orosz hadsereg jelentős veszteségeket szenvedett el Mariupol megszállásának során. 

A brit hírszerzés jelentése szerint: 

  • Az orosz hadsereg már tíz hete körülzárta Mariupolt, a rendkívüli ukrán ellenállás azonban sikeresen késleltette a tengerparti város elfoglalását, ezzel pedig komoly veszteséget okozott az orosz erőknek. A város elfoglalása nem csak anyagi, hanem komoly személyi veszteségeket is okozott az orosz haderőnek. A heves ukrán ellenállás megakadályozta az orosz erőket abban, hogy hadműveleti tevékenységeiket újult erővel folytassák. 
  • A heves ukrán ellenállás hatására zsoldosokat, önkénteseket és Ramazan Kadirov által vezetett csecsen erőket is be kellett vetni az oroszoknak Mariupolban.
  • Nagy valószínűséggel Kadirov személyesen felügyelte az ostromot, unokatestvére Adam Delimhanov terepparancsokként vett részt a mariupoli harcokban.
  • A különböző típusú egységek bevetése azt mutatja, hogy Oroszországnak jelentős erőforrás problémákkal küzd Ukrajnában. A megosztott parancsnoki rendszer pedig akadályozza az orosz hadműveletek sikerességét. 

 

 

(Kiemelt kép: Az ukrán elnöki hivatal által közétett fotó az Azovsztal acélművekben rekedt ukrán katonákról. Fotó: STR / Ukrainian President Administration press-service / AFP)