Boris Johnson Kijevben bukkant fel

Már nem brit kormányfő, de a régi, jó kapcsolatra való tekintettel Volodimir Zelenszkij így is fogadta.

2023. január 22., 18:17

Szerző:

Kijevben, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök oldalán bukkant fel ismét Boris Johnson, a nyáron leköszönő brit miniszterelnök. A BBC szerint a jelenleg csupán konzervatív parlamenti képviselőként dolgozó Johnson megtiszteltetésnek nevezte, hogy így is fogadják, Zelenszkij pedig közölte, ő „az ukrán nép nagy barátja”, ezért mindig kiemelt tisztelettel látják vendégül.

2022 tavaszán Johnson az elsők között volt, akik nem csupán ellátogatott Kijevbe, de az akkor még ostromlott város utcáin is demonstratívan végigsétált Zelenszkij elnökkel.

A látványos képsorok pedig bejárták a világot. Most Johnson a korábbi orosz népirtások helyszínére, Bucsára és Borogyankába is ellátogatott, itt hangsúlyozta,

a háború csak akkor érhet véget, ha Ukrajna teljes győzelmet arat Oroszország felett, és az oroszok Ukrajna teljes területét elhagyják.

"Putyin minél gyorsabban elbukik, annál jobb lesz Ukrajnának és a világnak" - mondta Johnson Kijevben.

(Kiemelt kép: Boris Johnson Kijevben látogatta meg Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt 2023. január 22-én. Fotó: Ukrajna Elnökének Sajtószolgálata / AFP)

16:47

Petr Pavel nyugalmazott tábornok nyerte a cseh államfőválasztást – derül ki a statisztikai hivatal által közzétett, a szavazókörzetek 98 százalékában leadott és összeszámlált szavazatok alapján.

16:22

Egy pénteken kiszivárgott felső feljegyzésben az amerikai légierő tábornoka, és a Légi Mobilitási Parancsnokság (AMC) parancsnoka, Mike Minihan utasította az irányítása alatt dolgozó tiszteket, hogy készüljenek az USA és Kína közötti háború kitörésére. A parancsnok szerint a harc kirobbanása 2025-re várható, az amerikai és tajvani választásokat követő évben.

A Tennessee-állambeli Memphisben ismét halálos áldozattal járt egy fiatal, 29 éves fekete fiú egyszerű igazoltatásával induló rendőri eljárás. Azóta videót is publikáltak, amiből kiderül: a férfit brutálisan megverték a rendőrök három nappal azelőtt, hogy sérüléseibe belehalt.