Boris Johnson váratlanul hazautazott Nagy-Britanniába

Egyes találgatások szerint Boris Johnson újraindul a miniszterelnöki pozícióért.

2022. október 22., 15:14

Szerző:

Boris Johnson megszakította karibi nyaralását és hazarepült Londonba, ami erősíti azokat a találgatásokat, amelyek szerint újraindul a miniszterelnöki posztért – írja a BBC és a Reuters is. A találgatásokkal kapcsolatban Sir James Duddridge kereskedelmi államtitkár azt mondta, hogy Johnson azt mondta neki, hogy „készen áll rá” – írja a Telex a Reuters és BBC alapján.

Azért vannak más jelentkezők is

A BBC saját forrásaira hivatkozva azt is írja, hogy Rishi Sunak volt pénzügyminiszter hivatalosan is beszáll a következő brit miniszterelnöki posztért folyó versenybe, miután a csatorna szerint ő az első, aki megkapta 100 konzervatív képviselő támogatását. Ez a küszöbérték szükséges ahhoz, hogy a szavazólapon szerepelhessen.

Sunak egyébként a Boris Johnson elleni lázadás fő arca volt, majd az utódlásért zajló harcban alulmaradt Liz Trusszal szemben. A párt vezetőválasztásért folytatott küzdelemben Truss a szavazatok 57 százalékát szerezte meg, míg Sunak 43 százalékot kapott.

Johnsont és Sunakot megelőzve Penny Mordaunt eddig az egyetlen konzervatív képviselő, aki hivatalosan is bejelentette indulását. Mordaunt a nyári pártvezetőválasztáson harmadik helyen futott be Truss és Sunak mögött. A Sky News gyűjtése szerint a korábbi nemzetközi fejlesztésért felelős minisztert egyelőre mindössze 20 képviselő támogatja nyilvánosan.

(Kiemelt kép: Boris Johnson beszél a brit parlamentben, 2022. február 24-én. Fotó: PRU / AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.