Boris Johnsonnak intézett kedvezményes kölcsönt az általa kinevezett BBC-elnök

Botrányos jelentést tett közzé a volt brit miniszterelnök és a BBC elnökének, Richard Sharpnak a kapcsolatáról a parlamenti médiabizottság Londonban. Sokan Sharp azonnali távozására szólítottak fel.

2023. február 11., 08:59

Szerző:

800 000 fontos (mintegy 350 millió forintos) kölcsön elintézésében segített Richard Sharp, a BBC elnöke Boris Johnson volt brit kormányfőnek hivatali ideje alatt, derítette ki a westminsteri alsóház médiaügyi bizottsága újonnan publikált jelentésében.

Kiemelték, a Johnson számára nyújtott óriáskölcsönben Sharp szerepe már csak azért is kifogásolható, mert kinevezésében Boris Johnson miniszterelnökként kulcsszerepet játszott. A BBC-nek azonban a mindenkori kormánytól függetlenül kellene működnie, míg a valóságban legfőbb vezetője egyfajta szívességbankot működtetett a volt kormányfővel közösen.

Az Independent értesülései szerint a parlamenti meghallgatáson ugyan a bizottság nem fogja azonnal követelni Sharp távozását, erre azonban a BBC-n és a westminsteri parlamenten keresztül rá nehezedő nyomás miatt mégis sor kerülhet. Richard Sharp maga beismerte, hogy 2020 folyamán „közreműködött abban”, hogy Johnson több banktól is megkapja a hitelkeretet, de csupán „bemutatta néhány embernek” a miniszterelnököt.

Egy korábbi meghallgatáson Sharp közölte, nem érez megbánást az ügyben és nem tervez lemondani. Most mégis ez történhet. Az Independent szerint a jelentés ugyanis „botrányosnak” minősíthető, és újfent megerősítheti azokat a hangokat, amelyek szerint a BBC elnökének távoznia kell pozíciójából.

(Kiemelt kép: Richard Sharp, a BBC elnöke egy parlamenti meghallgatáson. Fotó: PRU / AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.