Boris Johnson: A Belarusz ellenzék oldalán állunk

Az Egyesült Királyság miniszterelnöke Szvetlana Cihanouszkajával találkozott. 

2021. augusztus 3., 18:39

Szerző:

A brit vezető Londonban fogadta a Belarusz ellenzék vezetőjét. Boris Johnson támogatásáról biztosította a Szvetlana Cihanouszkaját. A Reuters értesülései szerint, a miniszterelnök azt mondta az országából távozni kényszerülő politikusnak, hogy: „Mi az ön oldalán állunk, segíteni fogjuk a munkájában. Öröm volt látni önt.” Johnson a Downing Streeten, a miniszterelnöki rezidencián fogadta Cihanouszkaját. 

Boris Johnson a találkozó során kiemelte azt is, hogy támogatják a demokratikus törekvéseket és a civil társadalom működését Belaruszban. A találkozó előzménye, hogy Szvetlana Cihanouszkaja-nak még a tavaly augusztusi Belaruszban tartott elnökválasztás után kellett elhagynia az országot.

A választásokat gyanús körülmények között tartották meg. Az elnökválasztást az évek óta regnáló elnök Lukasenka nyerte. A kihirdetett eredmény miatt az országban többszázezres tüntetéseket tartottak. A tiltakozások hónapokon át folytatódtak a tiszteségtelennek tartott választási eljárás és eredmény ellen. Az ország belső ellenzékét különböző eszközökkel törte meg a hatalom. Lukasenkát többek között az Európai Unió elítélte és szankciókat vezetett be az ország ellen. A tüntetések során több ezer civilt és ellenzéki újságírót tartóztattak le Belaruszban. 

(Kiemelt kép: Boris Johnson miniszterelnök angol zászlót tart a Downing Street 10 előtt, Londonban, 2021. július 9-én. Fotó: Tayfun Salci / Anadolu/AFP)

15:49

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.