Bolondnak néz minket a WHO?

Az Egészségügyi Világszervezetnek fontosabb lehet a pénz és lobbi, mint az emberek egészsége.

2021. július 25., 17:36

Szerző:

A WHO főigazgatója, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz valami megdöbbentőt mondott a Nemzetközi Olimpiai Bizottság előző ülésén. A kijelentés súlyozását segítve, íme, három hír az elmúlt hetekből.

A WHO arra kérte azokat, akik két koronavírus-oltást is kaptak, hogy a jövőben is viseljenek maszkot és tartsák be a távolságtartási szabályokat a delta-variáns terjedésének megállítása miatt. „A vakcinák nem fékezik meg a közösségi terjedést. Az embereknek maszkot kell hordaniuk, jól ventillált helyeken kell tartózkodniuk, kezet kell mosniuk és távolságot kell tartaniuk, illetve el kell kerülniük a tömegeket”  – mondta Mariangela Simao, a WHO egyik vezető tisztségviselője.

2021. június 26.

Rendkívüli óvatosságra intett a koronavírus elleni intézkedések feloldásában Michael Ryan, a WHO veszélyhelyzeti igazgatója, figyelmeztetve arra, hogy nem szabad elherdálni az eddig elért eredményeket. Ryan kijelentette, hogy minden országnak magának kell döntenie, az egyéneknek vállalniuk kell a felelősséget magukért és másokért, meg kell óvni a kórházakat a túlterheltségtől egy újabb járványhullám esetén.

2021. július 7.

Tedrosz szerint a tokiói olimpiát meg kell tartani, hogy megmutassuk a világnak, mit lehet elérni a megfelelő tervezéssel és intézkedésekkel a koronavírus-járvány elleni küzdelemben. „Az életben nincsen olyan, hogy ne legyen kockázat" – emelte ki a WHO-főigazgatója.

2021. július 21.

Nincs az az oltásmennyiség, hogy ez a szervezet ne követeljen maszkot, kesztyűt, fertőtlenítőt a teljes biztonság érdekében. A rendkívüli óvatoskodáson lazítani vágyó nemzeteket felelőtlennek bélyegzi, mert a megszerzett eredményeket tilos elkótyavetyélni. A polgároknak vállalniuk kell a felelősséget, vagyis ha nem tartják be az ajánlást és berobban a hullám, majd lehet bűnbánóan, lesütött szemmel a tükör, rosszabb esetben Szent Péter elé járulni.

Katedrán helyet foglaló egyetemi professzorok magabiztosságával tudatják, hogy mi a leghelyesebb eljárás. A világ népességét kellően hűvös, ám kipróbált pedagógiai módszerekkel terelgetik a jó irányba. A széltől is óvnak minket, vagy a szelet óvják tőlünk, csak nekik ne legyen felelősségük egy újabb járványhullám berobbanásában. Emlékezzünk, tavaly áprilisi ajánlásukban még nem javasolták a szájmaszkok tömeges viselését, ha rajtuk múlna, manapság már a zuhany alatt sem vehetnénk le ezeket. Még azt is megmondják, hány rétegű az elfogadható. Elég kényelmes hely ez az egyetemi katedra.

Az viszont vérlázító, ami a Nemzetközi Olimpiai Bizottság ülésén elhangzott a főigazgatótól. Eddig maximális biztonságról, egyéni felelősségről, az eredmények megtartásáról volt szó. És most képbe jön a kockázat, ami az élet része? Bízzuk magunkat a szerencsére, mint egy kaszinóban, mert a dolgok már csak így mennek? És ez a bölcsesség csak az olimpia megrendezésére vonatkozik? A WHO épp egy olyan egészségügyi környezetben hivatkozik elfogadható, sőt, szükségszerű kockázatvállalásra, amelyben a lakosságot már szkafanderbe bújtatná.

Tokióban folyamatosan nő az esetszám, az olimpiai falut is elérte a fertőzés, a sportolók és civilek alkalomadtán érintkezhetnek, a közvélemény pedig emiatt háborog és fél az olimpiától. Közben ismerjük a sportolók érdekeit, meg a többit is, a pénzest. A szervezők, a szponzorok, a tévétársaságok, a nemzeti sportszövetségek milliárd dolláros okait. Amikor Tedrosz egy vírus sújtotta vidékkel rizikót játszatna, akkor csak egy kérdés maradt: miért ne gondoljuk, hogy a WHO a maga korruptságában az anyagiakat előrébb helyezi az ember egészségénél? Arra kellene gondolnunk, hogy nincs is akkora baj, csak a bolondját járatják velünk? Mit üzen egy ilyen mondat a maszkba kényszerített embereknek?

„A pandémia egy teszt, és a világ bukásra áll” – mondta a főigazgató az ülésszakon. Ha a fenti kérdésekre a WHO-nak nincs minden gyanút eloszlató magyarázata, akkor valóban bukásra állunk. De nem csak a pandémia miatt.

(Kiemelt kép: Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója sajtótájékoztatón vesz részt 2020. július 3-án. Fotó: Fabrice Coffrini / AFP)