Biztonsági okokból állították le a mentést Törökországban

Az osztrák és a német szakszolgálatok is felfüggesztették a mentési munkákat Törökország földrengés sújtotta Hatay tartományban a romló biztonsági helyzet miatt. A török elnök a fosztogatókkal szembeni fellépést és a helyreállítási munkálatok heteken belüli elindítását ígérte.

2023. február 11., 14:52

Szerző:

Az osztrák hadsereg szóvivője részletek ismertetése nélkül azt mondta, hogy „csoportok közötti összecsapások történtek”. Az osztrák katasztrófaelhárítási egység 82 katonája a dél-törökországi Hatay tartományban „egy alaptáborban más nemzetközi szervezetek képviselőivel vár az utasításokra.”

Az osztrákok kedden 45 tonna felszereléssel érkeztek Hatayba, és kilenc embert tudtak kimenteni a romok alól. 

A német szövetségi katasztrófavédelmi szolgálat, a THW és az I.S.A.R. Germany német segélyszervezet is azt közölte, hogy tagjai az alaptáborban vannak, mertincidensek törtek ki, Hatay tartományban romlott a biztonsági helyzet. 

Recept Tayyip Erdogan török elnök szombaton azt mondta, hogy a kormány szigorúan fellép a fosztogatásban és más bűncselekményekben részt vevők ellen a földrengés sújtott térségben. A török államfő szombaton ismét meglátogatta egy a katasztrófasújtotta területet, ahol elmondta, hogy Dél-Törökországban épületek százezrei váltak lakhatatlanná, valamint ígéretet tett arra, hogy heteken beül megindulnak a helyreállítási munkálatok.

(Kiemelt képünk: Összeomlott épületek Şanlıurfában. 7,4-es erősségű földrengés hétfőn kora reggel rázta meg Törökország déli Kahramanmaraş tartományát - közölte a törökországi katasztrófa- és vészhelyzet-kezelő hatóság (AFAD). Ezt követte egy 6,4-es erősségű rengés, amely a délkeleti Gaziantep tartományt sújtotta. Egy harmadik, 6,5-es erősségű földrengés szintén Gaziantep tartományt érte. Fotó: Rauf Maltas/Anadolu Agency/AFP)