Jóváhagyta a pozsonyi parlament Robert Fico kormányának programját

Jóváhagyta a szeptember végi választások eredményeképpen létrejött pozsonyi parlament kedden a még a múlt héten vitára előterjesztett kormányprogramot, és ezzel bizalmat szavazott Robert Fico új, immáron negyedik kabinetjének.

2023. november 21., 14:17

Szerző:

A kormányprogramra a 150 fős pozsonyi törvényhozás 78 képviselője mondott igent, és 65-en nemet a jelen lévő 143 képviselő közül. A Robert Fico vezette Irány (Smer-SSD), a Peter Pellegrini vezette Hang (Hlas-SD) és az Andrej Danko vezette Szlovák Nemzeti Párt (SNS) alkotta hármas kormánykoalíciónak 79 képviselője van a parlamentben. A parlamenti vita és a kormányprogram jóváhagyása négy napig tartott, és több mint hetven képviselő szólalt fel rajta.


Robert Fico a kormányprogram parlamenti bemutatásakor a jövőbeli kilátásokról szólva „göröngyös", de az életszínvonal emelését célzó útról beszélt, illetve leszögezte: kormánya „mind a négy égtáj irányába nyitott" szuverén külpolitikát folytat majd.


A Fico-kabinet programnyilatkozatát a vita során a parlamenti ellenzék leggyakrabban arra hivatkozva bírálta, hogy szerintük kevés konkrétumot tartalmaz.


A dokumentumot részben hasonlóképpen – konkrétumokat hiányolva – minősítette a felvidéki magyar párt, a választásokon a parlamenten kívül rekedt Szövetség is, amelynek elnöke, Forró Krisztián a ma7.sk felvidéki magyar hírportálnak úgy nyilatkozott: úgy tűnik, a nemzeti közösségek kérdése ennek a kormánynak sem fog a prioritásai közé tartozni, s bebizonyosodott, hogy Szlovákiában a felvidéki magyar közöség megmaradása csak a Szövetségnek fontos.


A kormányprogramban az áll: az új szlovák kormány olyan erős szociális és jogállamot akar előtérbe helyezni, amely jól működő és szükséges mértékben szabályozott piacgazdaságon alapszik. Rámutattak: az új kabinet olyan lépések megtételét tervezi, amelyek modern és hatékonyan működő állammá teszik Szlovákiát, olyan állammá, amely hangsúlyt helyez a szociális biztonságra, a vállalkozói közeg versenyképességére, az oktatás és az egészségügy minőségének növelésére, valamint arra, hogy erősítse a társadalom jogállamba vetett bizalmát.


A kormányprogramban egyebek mellett leszögezik, hogy véget kell vetni „a biztonsági erőkkel politikai célok érdekében történt visszaéléseknek”, és figyelmet kell szentelni a nemzeti önérzet, a függetlenség, az „egészséges hazafiság”, valamint a nemzeti és kulturális hagyományok iránti tisztelet erősítésének.


A dokumentumban leszögezik: az új kormány az ukrajnai konfliktusnak a nemzetközi jogon alapuló, Ukrajna függetlenségét, területi egységét és az önvédelemhez való természetes jogát tiszteletben tartó megoldását támogatja. Ugyanakkor leszögezték: az ukrajnai helyzet azt mutatja, hogy a konfliktus katonai megoldására nincs kilátás, s a szlovák kormány a nemzetközi közösségnek a tűzszünethez és béketervekhez vezető kezdeményezéseit fogja támogatni. A programnyilatkozat egy másik pontjában leszögezik: a kormány szociális-gazdasági célkitűzései nem teszik lehetővé a védelmi kiadások növelését.


A dokumentumban megállapítják továbbá: az országra a schengeni és euróövezeti csatlakozás után újabb kihívások várnak. Ilyen az a brüsszeli igyekezet is, amely a EU-n belül alapvető ügyekben többségi jóváhagyással váltaná fel az egyhangú döntéshozatalt. Leszögezik: sem ez, sem a migrációs kvóták bevezetésére tett kísérletek nem egyeztethetők össze az új szlovák kormánynak az európai uniós tagságról és a nemzeti érdekek védelmének szükségességéről alkotott elképzeléseivel.


A TASR szlovák közszolgálati hírügynökség a cseh kormányfői hivatalra hivatkozva közölte: a kedden bizalmat kapott új pozsonyi kabinet miniszterelnökének első külföldi útja - a hagyományoknak megfelelően - Prágába vezet, Robert Ficót pénteken fogadja hivatali partnere, Petr Fiala.

(Fotó:  Bertrand GUAY / AFP)