Szerbia elköszönhet az EU-tagság gondolatától

Pedig Orbán Viktor nagyon drukkolt. 

2022. február 28., 14:33

Szerző:

Carl Bildt svéd politikus és diplomata kijelentette, hogy Szerbia az Ukrajna elleni orosz invázióval kapcsolatos álláspontjával „kizárta magát az Európai Unióhoz való csatlakozási folyamatból” – vette észre az N1.

„Ezzel a hozzáállással Szerbiát de facto kizárták az EU-csatlakozási folyamatból. Nem foglalhat helyet olyan állam az Unió új tagországai közt, amelyek nem osztják az alapvető értékeinket és érdekeinket” – írta Bildt a Twitteren Michael Martens német újságíró és író tweetére reagálva.

A nyilatkozat azután született, hogy Aleksandar Vucsics szerb elnök a Nemzetbiztonsági Tanács pénteki ülésén bejelentette: Szerbia elismeri Ukrajna területi integritását, de nem helyez szankciókat kilátásba Oroszországgal szemben. 

Orbán Viktor nemrég arról beszélt, úgy véli, több komoly konfliktus van alakulóban Európában, köztük a Balkánon, ahol a megbékítés receptje egyszerű. Szerinte ez a gyors EU-tagságban és a Szerbiával való kiegyezésben mutatkozhat meg, majd hozzátette, sajnos nem ez történik. Leszögezte, Magyarország nem fogja ölbe tett kézzel nézni, hogy a „rossz nagyhatalmi politika károkat okozzon a szomszédban és Magyarország érdekeivel ellentétesen cselekedjen”. „Szóba se jöhet a nagyhatalmi arrogancia, nem a Balkánról, hanem a Balkánnal kell beszélni” – fogalmazott.

(Kiemelt kép: Virginia Mayo / POOL / AFP)