Bident fogadja a pápa

Október 29-én találkoznak majd a Vatikánban. 

2021. október 14., 19:27

Szerző:

Joe Biden amerikai elnököt és feleségét, Jill Bident fogadja Ferenc pápa – közölte csütörtöki közleményében Jen Psaki, a  Fehér Ház szóvivője, írta az MTI. Biden a G20-as országcsoport vezetőinek csúcstalálkozóján vesz részt Rómában, és előtte a Vatikánvárosban kihallgatáson fogadja őt és feleségét a pápa. 

A találkozóra olyan légkörben kerül sor, amikor az amerikai katolikus Püspöki Konferencia vitatja, hogy részesülhetnek-e szentáldozásban olyan katolikus politikusok, köztük Biden is, akik támogatják az abortuszt.

Biden hívő katolikusnak mondja magát, templomba jár. 2019-ben egyszer már megtagadták tőle a szentáldozást, éppen azért, mert híve a terhesség-megszakításnak. Az idén júniusban pedig az amerikai Püspöki Konferencia nagy többséggel megszavazott egy dokumentumot „az eucharisztia szerepéről az Egyház életében” kérdéskörben, s ennek következtében az egyház várhatóan megtagadhatja az áldozást az abortuszt támogató közszereplőktől, köztük politikusoktól is. A püspökök által elfogadott dokumentumra reagálva a pápa újságíróknak úgy fogalmazott, hogy a kérdés lelkipásztori probléma.

(Kiemelt kép: Joe Biden amerikai elnök beszédet mond a Fehér Házban, 2021. július 19-én. Fotó: Saul Loeb / AFP)