Biden korlátozná a fegyverviselést Amerikában

Joe Biden az AR-15 mintájú, az amerikai hadseregben használt gépfegyverekhez hasonló puskák betiltását szorgalmazza. Az elnök szerint semmi nem indokolja, hogy ezek szabadon forgalmazhatók, kizárólag a fegyvergyártók profitja.

2022. november 26., 09:37

Szerző:

A legutóbbi lövöldözések Colorado Springsben és Chesapeake-ben történtek. Az elsőben egy melegek által látogatott klub vendégeire nyitottak tüzet, a másodikban egy Walmart áruház vezetője ölte meg hat munkatársát, mielőtt végzett magával. Csak az idei évben mintegy 600 fegyveres incidens történt az országban, amely halálos áldozattal járt – írja a Hvg.

„Beteg dolog, hogy még mindig szabadon vásárolhatók ezek a fegyverek” – mondta az amerikai elnök újságíróknak a hálaadás napján. Ezek az AR-15-ös puskák sorozatlövést ugyan nem tudnak leadni, de egyrészt enélkül is nagy tűzgyorsasággal rendelkeznek, másrészt viszonylag egyszerűen átalakíthatók. Ezért is használják gyakran merényletek kapcsán. 

Bidennek nem lesz egyszerű dolga, mivel a félidős választásokkal a képviselőházban republikánus többség alakult ki. A korábban benyújtott korlátozó törvényjavaslat pedig a szenátusban bukott meg.

(Kiemelt képünk illusztráció: rendőrségi fotó egy AR-15-ös gépfegyverről. MTI/EPA/Rick Musacchio)

 

Tegnap 19:04

A koronavírus-járvány utáni helyreállítást segítő uniós források esetében komoly késedelem tapasztalható a kifizetések terén – jelentették ki Győri Enikő és Deli Andor, a Fidesz európai parlamenti képviselői, az MTI-hez eljuttatatott közleményükben kedden.

Tegnap 18:57

Többszörös életfogytiglanra ítélt kedden az eljáró londoni bíróság sorozatos nemi erőszak, emberrablás és több más rendkívül súlyos bűncselekmény miatt egy volt londoni rendőrt.