Biden gyorsítaná az oltakozást, új oltóközpontokat hozna létre

Joe Biden a beiktatása utáni első száz napjában 100 millió adag koronavírus elleni védőoltás beadását tervezi, mindezt új oltóhelyek, köztük száz szövetségi oltközpont létrehozásával valósítaná meg.

2021. január 16., 08:17

Szerző:

Joe Biden megválasztott demokrata párti amerikai elnök tervéről a Delaware államban lévő Wilmingtonban beszélt. Mint kifejtette, utasítja majd a szövetségi katasztrófa-elhárítási ügynökséget (Fema), hogy egy hónap alatt hozzon létre száz oltóközpontot. Ezekben a - közösségi központokban, iskolákban, stadionokban kialakított - központokban emberek milliói kaphatnak majd védőoltást.

 

Elnöksége első hónapjában megkezdik munkájukat a mobil oltóhelyek is, amelyek főképp a kisebb településeken, a nagyobb központoktól távol eső vidékeken működnek majd. A tervek szerint az oltások beadásába bevonják a gyógyszertárakat is.

 

A terv megvalósítása érdekében ismételten azt ígérte Biden, hogy alkalmazzák az 1950-ben (a koreai háború kirobbanásakor) elfogadott honvédelmi törvényt (Defence Production Act). Ez széles körű felhatalmazást ad az elnöknek arra, hogy kötelezze az amerikai vállalkozásokat a honvédelem szempontjából szükségesnek ítélt termékek előállítására, függetlenül a gyártás nyereségességétől. A törvény adta felhatalmazással növelnék az oltások és az oltáshoz szükséges eszközök mennyiségét.

 

Közben a kutatók egy tavaly év végén felbukkant, jóval fertőzőbb vírusvariáns elterjedését jósolták az Egyesült Államokban a Centers for Disease Control (CDC) új tanulmánya nyomán - írja a portfolio.hu.

 

A modellszámításokon alapuló előrejelzés szerint 2021 elején a Nagy-Britanniában talált (B.1.1.7) változat gyorsan fog terjedni az USA-ban is. Ez pedig nagyobb megterhelést jelenthet az ország kórházaiban, és jobb közegészségügyi stratégiákra lesz szükség a vírus terjedésének visszaszorításához, egészen addig, amíg elegendő embert be nem oltanak.

 

Az Egyesült Államok szerdán frissített adatai szerint egyelőre csak 76 fertőzést találtak, amiért az új koronavírus-variáns a felelős. Ugyanakkor erős a gyanú, hogy ez a vírus a közösségekben már észrevétlenül terjed egy ideje. 

 

Joe Biden egyébként tavaly decemberben beszélt arról, hogy az előző kormányzat szerinte a tervezettnél sokkal lassabban teríti a védőoltásokat az országban. Azt mondta, a mostani tempó mellett csak évek múlva oltanák be az amerikai lakosságot. Szerinte csak márciusra javulhat a járványhelyzet az Egyesült Államokban.