Sokat bukott az európai piac London távozásával

68 százalékkal csökkent az Egyesült Királyságból az Európai Unióba érkező export áru mennyisége a tavaly januári adatokhoz képest.

2021. február 7., 17:10

Szerző:

A többségében hajókon és a Csalagúton át az EU-ba szállított áruk mennyiségének ilyen drámai bezuhanásával annak ellenére nem számolt a kormány, hogy egy frissen megjelent, nemzetközi cégek által közzétett közlemény szerint erre a szakértők már hónapokkal korábban figyelmeztettek. Richard Burnett, a szállítmányozási egyesület vezetője szerint Michael Gove miniszternek hónapokon át jelezték, hogy komoly mértékű zuhanás fog bekövetkezni, kérésüket figyelmen kívül hagyták - írja a Guardian.

Burnett azt is elmondta, a drámai csökkenés felett az is komoly problémát jelent, hogy az EU-ból érkező kamionok 65-75 százaléka teljesen üresen tér vissza. 

A rendelkezésre álló adatok szerint az Egyesült Királyság 2019-ben 294 milliárd font értékben hajtott végre exportot az EU-ba, míg 374 milliárd forintért importált az unióból. Szakértők szerint a legrosszabb időszakon még így sem esett át a brit kereskedelem, az még hátra van. Ugyanis fél év türelmi idő jár a szállítást végző cégeknek, ez júliusban fog lejárni. Richard Ballantyne, a kikötők érdekegyesületének vezetője azt is hozzátette: az elmúlt hónapokban számos brit vállalkozás tette át a székhelyét az EU-ba, vagy függesztette fel exportját. 

 

15:49

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.