Bezártak a középiskolák, a diákok a katonák ellátását segítik

A tavaly kezdődött polgárháború miatt már így is több mint kétmillió tanköteles korú gyermek nem jár iskolába.

2021. december 4., 08:56

Szerző:

Az etióp hatóságok bezárták a középiskolákat, hogy a diákok segíthessenek a betakarításban, támogatva a fronton harcolók ellátását – írja az MTI a BBC cikke nyomán.

Az etióp oktatási miniszter elmondta, hogy a zárlat egy hétig fog tartani.

A tavaly kezdődött polgárháború miatt már így is több mint kétmillió tanköteles korú gyermek nem jár iskolába a kormány információi szerint.
Az oktatási minisztérium Facebook-oldalán nyilvánosságra hozott közlemény szerint október óta több mint 300 iskola vált használhatatlanná a harcok miatt. A kormány mindent megtesz az épületek helyreállítása érdekében – tették hozzá.

Az etiópiai konfliktus fokozódott miután a tigréi ellenállók novemberben bejelentették: előrenyomulnak a főváros, Addisz-Abeba felé. Egyúttal offenzívát indítottak Dzsibuti irányába, hogy elérjék a keleti határt, és megerősítsék utánpótlási útvonalaikat.

A fejleményeket követően Abij Ahmed etiópiai miniszterelnök bejelentette: személyesen áll a fronton harcolók élére.

Azóta az etióp hadseregnek sikerült több térséget és települést visszafoglalnia a lázadóktól. A napokban az UNESCO világörökségi listáján szereplő, sziklába vájt, 12-13. századi templomairól híres Lalibela városát szerezték vissza.

A belháború 2020 novemberében kezdődött Tigrében, amikor Ahmed Abij etióp kormányfő a szövetségi hadsereget küldte a régióba a Tigréi Népi Felszabadítási Front (TPLF) nevű lázadószervezet híveiből álló helyi vezetés leváltására, amely nem ismerte el a központi kormány fennhatóságát. Azóta ezrek vesztették életüket a konfliktusban, és több mint kétmillióan kényszerültek elmenekülni otthonukból.

(Kiemelt kép: a 17 éves Kindu Fenta könyvet olvas egy tanteremben, amelyet állítólag a TPLF (Tigray Népi Felszabadítási Front) lázadók fosztottak ki az etiópiai Gondartól 140 kilométerre fekvő Zarimában 2021. szeptember 16-án. Fotó: Amanuel Sileshi / AFP)

Tegnap 20:22

Versenyt fut az idővel Németország legismertebb nácivadásza, Thomas Will, aki abban bízik, hogy – 78 évvel a második világháború befejezése után – a jövőben is lehetőség nyílik azoknak a náci bűnösöknek az elítélésére, akiknek a bűnössége bizonyítható.