Először kirúgták, majd a rendőrségnek kellett lelőnie a bevándorló húsgyári munkást Amerikában

Az Egyesült Államok-beli Oklahoma egyik nagy húskombinátjában a szudáni bevándorló munkást előbb elküldték, majd amikor a HR osztály utasításának megfelelően be kívánta fejezni utolsó munkanapját, a közvetlen felettese rendőrt hívott rá, akik végül agyonlőtték. Az esetet telefonkamerával lefilmező munkatársát pedig ugyancsak elbocsátották.

2023. január 31., 21:42

Szerző:

Halálos lövéssel állított meg az amerikai rendőrség egy húsgyárban dolgozó, szudáni bevándorlót, Chiewelthap Mariart, írja az RTL.hu a Guardian alapján. Az Egyesült Államokban, Oklahoma államban egy húskombinátban dolgozó férfit először az igazgatóság elbocsátotta, majd a HR osztály meghagyta neki, azt a műszakot még be kell fejeznie.

A munkás elég felzaklatott állapotban ment vissza a csarnokba, az itteni, közvetlen főnökét azonban a HR osztály nem tájékoztatta, így az a már az ínszalagvágó ollót is kezébe vevő munkást arra utasította, azonnal hagyja el a gyárat. A dolgozót ez még jobban felzaklatta, mire a főnöket a feletteseivel való egyeztetés nélkül rá hívta a rendőrséget.

A kiérkező rendőrség, arra hivatkozva, hogy a munkásnál szúró-vágó eszköz is volt, és miután elektrosokkolóval a felindult férfit a rendőrség sikertelenül próbálta ártalmatlanítani, a férfit végül a helyszínen az egyik rendőr agyonlőtte. Később a gyár azt a dolgozót is elbocsátotta, aki a brutális gyilkosságot telefonra rögzítette, ezen a felvételen az is látszik a Guardian szerint, ahogyan a rendőrségi akció után a munkás holtteste mellől is dolgozni rendelték vissza kollégáit.

„Amikor a rendőrök megérkeztek, ő már az ollóval a kezében ismét dolgozott, végezte a munkáját” – mondta el az egyik szemtanú. „Csak azért mert a vágóeszköz nála volt, úgy tüntették fel őt, mintha veszélyes lenne, és ez nagyon helytelen dolog” – nyilatkozta erről egy másik munkás.

A cég, ahol Mariar dolgozott, nem kommentálta a rendőri eljárást, de hozzátették, nem igaz az, hogy a munka a súlyos incidens után folytatódott, szinte azonnal leálltak. Azt is hozzátették, 24 órás lelkisegélyt nyújtottak a történtek után az alkalmazottaknak.

Az Egyesült Államokban bevándorló munkás elbocsátása gyakran együtt jár vízumának megszűnésével is, így a szomáli férfi joggal félhetett attól, hogy elküldése után ki is toloncolják az országból. Ezzel azonban a túlélő munkások megpróbáltatása még nem ért véget: a vezetőség később egy olyan nyilatkozatot íratott alá velük az incidensről, ahol a beszámolókat előre megírták helyettük.

(Kiemelt kép: illusztráció. Fotó: JAN WOITAS / DPA-ZENTRALBILD / DPA PICTURE-ALLIANCE VIA AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.